Pasulj
Shutterstock
Pasulj

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Iako se smatra da je pasulj lak za pripremu i da će bez većih problema i početnici u kulinarstvu moći da ga spreme, nekoliko trikova ga može od običnog jela pretvoriti u pravi gurmanluk. Evo pet saveta koje treba da zapamtite:

1. Pravilno čuvanje 

Pasulj bi trebalo čuvati u teglama ili drugim vakuum posudama, na suvom mestu i skriveno od direktnog sunčevog svetla. Velika vlažnost i toplota mogu sprečiti pasulj da omekša tokom kuvanja. Takođe, treba znati i to da pasulj koji je stariji od godinu dana ostaje tvrd tokom pripreme. 

Pasulj

Shutterstock

Foto: Shutterstock

2. Čišćenje

Pre kuvanja očistite pasulj, tj. odvojte oštećena zrna, pa ga dobro operite.

3. Potapanje

Dodavanjem sode bikarbone u pasulj dok se potapa ili kuva može sprečiti nadimanje. Najbolje je da pasulj potopite u vodu i da ostavite da tako prenoći. Za brže potapanje stavite pasulj u vodu, pa na umerenu vatru. Neposredno pre nego što počne da vri, sklonite ga s vatre, poklopite i ostavite da se ohladi. Nakon toga isperite pasulj i kuvajte ga uobičajeno. 

Pasulj

Shutterstock

Foto: Shutterstock

4. Dodaci

Dok se pasulj kuva, luk,, šargarepu i začine možete dodati u bilo kom trenutku. Ali sve ostale sastojke dodajte tek kada pasulj omekša. 

5. Kada je pasulj skuvan

Najukusniji je kada je mekan, ali ne i pretvoren u kašu. Test možete izvršiti tako što ćete nekoliko zrna pasulja staviti na tanjir i probosti viljuškom. 

Pasulj

Shutterstock

Foto: Shutterstock