Ventilator, klima, vrućina, žena, leto
Shutterstock
Ventilator, klima, vrućina, žena, leto

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Meteorolozi za ovo leto najavljuju vrućinu, sparinu i česte toplotne udare, što znači i mogućnost većih zdravstvenih problema kod osetljivih na visoke temperature.

To se posebno odnosi na decu i starije. Prvo i osnovno, izbegavajte izlazak na veliku vrućinu između 10 i 17 sati, uvek nosite flašicu vode sa sobom, a pri izlasku obucite laganiju pamučnu odeću i obavezno stavite šešir na glavu.

Ne izbegavajte kreme za sunčanje, čak i ako niste na plaži - zrela koža je dodatno osetljiva na UVA i UVB zrake. Tokom leta posebno treba paziti da se redovno uzima terapija, a u slučaju da osetite mučninu, vrtoglavicu ili suva usta, potražite pomoć.

Rashlađivanje doma

Ventilatori su jako korisni jer isušuju znoj sa kože, zbog čega se ona brže hladi. Ako još ispred ventilatora namestite posudu s hladnom vodom ili kesu sa ledom, efekat rashlađivanja će biti još jači. Ventilatori dobro dođu i ako imate klimu, jer troše manje struje, a mogu se rashlađivati i samo delovi kuće koji se koriste.

Rashladite preparate za negu

U toplim danima zbog vrućine često nateknu noge. Pomozite sebi tako što ćete gel ili losion za negu nogu i ublažavanje otoka staviti u frižider. Raslađen će bolje ublažiti otoke, a vas dodatno rashladiti.U frižider je dobro staviti i bočicu raspršivača napunjenog vodom, pa raspršiti hladnu vodu po licu i vratu po povratku u kuću, što će vas vrlo brzo osvežiti. Hladna obloga od gela dobra je i za glavobolju.

Žena, sreća, uspeh, moda, devojka, leto, šešir

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock

Led, led

Stavite nekoliko plastičnih flašica od pola litre napunjenih vodom u zamrzivač i obavezno ponesite jednu kad izlazite. Osim što ćete imati hladnu vodu celo vreme, jer će se polako topiti, imaćete i praktičnu hladnu oblogu. Svakako napravite i kockice leda u koje možete da ubacite i komadiće voća, što će aromatizovati hladan napitak. I paketić zamrznutog povrća može da posluži kao obloga.

Važno je paziti na doba dana

Osim kada se ne osećate dobro i ako je izuzetno vruće i sparno, potrudite se da zadržite svoju dnevnu rutinu vežbanja ili šetnje. Naravno, aktivnosti treba obavljati u periodima kada sunce još nije skroz izašlo i obući svetlu i što laganiju odeću.

Nakvasite šešir

Mnogi sportisti, posebne teniseri, imaju trik za brzo rashlađivanje. U kapu sipaju malo hladne vode i tako je stave na glavu, što ih ekspresno rashladi. Isti efekat ima i marama nakvašena hladnom vodom koju zamotaju oko glave.

Spuštene roletne

Ako se teže krećete pa ne možete da izađete ujutro ili kada zađe sunce, svakako u tim periodima dobro izvetrite kuću da izađe zapara. Pre nego što sunce izađe, spustite sve roletne i navucite zavese. Pomaže i češće menjanje posteljine, jer osvežava i sam osećaj kad legnete u čisto. Ako imate, koristite pamučnu posteljinu jer bolje upija znoj i duže ostaje sveža. Jastuci punjeni heljdom teže se zagrevaju.

Rashlađivanje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Biljke kao štit

Uključeni električni uređaji dodatno zagrevaju prostor, pa je dobro što češće isključiti i televizor i kompjuter. Biljke, posebne one veće i lisnatije, treba staviti na prozore sa kojih dopire najviše sunca.

Ohladiti se iznutra

Dobro je istuširati se ili ispljuskati hladnom ili mlakom vodom i po nekoliko puta na dan, a potom se ne treba brisati nego pustiti da voda ispari sama, što će vas dodatno rashladiti. Ako vam je to nepraktično, napravite hladne obloge pa stavite na vrat i šake.

Češće i manje jesti

Umesto uobičajena tri, dnevni jelovnik treba podeliti u pet-šest manjih obroka. Naime, organizam za veće obroke proizvodi više metaboličke toplote, što automatski zagreva iznutra. Takođe, neka se jelovnik temelji na što više voća i povrća, supa od povrća, salata, mesa na žaru i mlečnih proizvoda. Ljuti začini podstiču cirkulaciju i jače znojenje, a time i bolje hlađenje tela.

Što više tečnosti

U poznim godinama vrlo je lako dehidrirati, stoga treba uzimati što više vode. Dobro će doći i mlečni proizvodi poput surutke.