mleko
pixbay
mleko

pixbay

Foto: pixbay

Temperatura u frižideru može vremenom biti neusklađena, a takođe se razlikuje od mesta do mesta, što utiče na kvalitet i dugovečnost vaše hrane. Koje je mesto sa najvećim promenama temperature? Vrata frižidera, jer su najtoplija, a toplije temperature i česte promene mogu dovesti do kvarenja hrane, posebno mleka i kajmaka.

Iako mleko može savršeno stati na vrata frižidera, toplije temperature mogu ga pokvariti pre nego što ga popijete. Isto tako, potencijalno štetne bakterije rastu na toplijim temperaturama. Što je mleko duže izloženo toploti kuhinje, bakterije će brže rasti. Stoga mleko nikada ne smete čuvati u vratima frižidera, već ga treba držati u zadnjem delu frižidera na polici blizu sredine ili dna.

Topli vazduh je gore, tako da su donje police za nekoliko stepeni hladnije od gornjih. Što se tiče odeljaka na vratima, oni su savršeno mesto za skladištenje najmanje kvarljive hrane koju imate, poput kečapa, senfa, sojinog sosa, preliva za salatu i džemova. Ova hrana, iako je boljeg ukusa ili duže traje kada je hladna, manje je pokvarljiva, što znači da je manje verovatno da će se pokvariti zbog toplijih temperatura na vratima frižidera.