UREĐENJE Mali stan postaje veliki ako koristite ove trikove dizajnera

Kvadratura prirodno diktira veličinu prostora, ali ne moramo joj dopustiti da određuje i kako ćemo ga doživeti

Dnevna soba
Dnevna soba, Foto: Promo

Ko god ima malu sobu u svom domu, a želeo bi veću, dobro zna o čemu govorimo.

No, umesto da kukamo kako nemamo dovoljno mesta ni za šta i da se osećamo skučeno, bolje bi bilo da smislimo način da taj problem, barem vizuelno, rešimo. To nije teško, a ni preterano skupo, sve dok se držimo osnovnih pravila i preporuka dizajnera enterijera.

Kupujte nameštaj svetlih boja i odlučite se samo za nekoliko komada u jednoj sobi, dvosed, fotelju ili stolicu i stočić. Možete, eventualno, da dodate nisku policu, ukoliko imate mesta, ali se potrudite da osim ukrasne ona ima i funkcionalnu vrednost.

soba, stan, dom
soba, stan, dom, Foto: shutterstock

Što se tiče nameštaja, dugačke nogice i ovde su na ceni, pa trosedi i stolovi koji se nalaze na njima deluju kao da lebde, plutaju u prostoru, dopuštajući svetlosti da prolazi ispod njih, čineći ceo taj segment prozračnim, kao da diše.

Kad smo kod prozračnosti, svetlo je više nego dobrodošlo u vašu sobu, pogotovo prirodno, pa su veliki prozori koji zauzimaju veći deo zida pravi izbor, a kada padne mrak uključite neku od lampi, pre nego luster, i tako na još jedan način stvorite iluziju većeg i dubljeg prostranstva.

Ako sobu morate da pregradite, učinite to otvorenim policama bele boje, a naročito ogledalima koja vizuelno povećavaju svaki prostor, pa nećete pogrešiti ni ako ih postavite na više mesta u sobi. Prostor koji se nalazi iza otvorenih okvira na policama okrečite u boju drugačiju od ostatka zida i na taj način sobi “dodajte” još malo trodimenzionalnosti.

Stan, dom, enterijer,
Stan, dom, enterijer, , Foto: Shutterstock, ilustracija

Prilikom krečenja odlučite se za smele, vedre, kontrastne boje na zidovima i ne plašite se tamnijih nijansi - dok su dozirane, one, u poređenju sa ostatkom ofarbane površine, čine sobu većom.

Da se zadržimo još malo kod zidova. Ako iskombinujete boju detalja sa onom koja se nalazi na zidu, prostor ćete učiniti razigranijim, modernijim i većim, kao i ako neki od njih ukrasite geometrijskim šarama koje ga dele na više celina. Takođe, ako na jedan od njih stavite tapete sa prugama, ili ga na taj način okrečite, dobićete isti efekat koji postižu štrafte kada se nađu na odeći - izdužićete ga vizuelno.

Pod ostavite neprekriven, a ako baš ne možete da odolite tepisima, uzmite one manje i tanje.

Slične tekstove nađite OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi