Dijeta, mršavljenje, kilogrami, ishrana
Shutterstock, ilustracija
Dijeta, mršavljenje, kilogrami, ishrana

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Autorka ove dijete je Suzi Vengel iz Danske, direktorka kompanije i majka petoro dece, a detaljno ju je objasnila u knjizi "The Scandi Sense Diet".

PROČITAJTE I:

Komarac, komarci

Shutterstock, ilustracija

 

 

Vengleova je objasnila da je ovaj režim ishrane osmislila nakon što je godinama muku mučila sa viškom kilograma, a da se zasniva na jedinstvenom sistemu koji podrazumeva da vam mera za svaki obrok bude četiri šake hrane, ali iz različitih grupa namirnica.

Ona je sama uz sense dijetu skinula 38 kilograma za 10 meseci, a statistika kaže da je ova metoda postala toliko popularna da ju je isprobao svaki 50. građanin Danske.

Poenta ove dijete nisu odricanje i gladovanje, već upravo suprotno - cilj je da budete siti i da se balansirano hranite. Žene bi trebalo da u toku dana unesu oko 1.500, a muškarci 2.000 kalorija.

Zanimljivo je i da nema zabranjenih namirnica, ali svakako postoji preporuka da se zaobilazi teška i masna hrana, a da se sladoled, slatkiši, sokovi i grickalice zamene nekim zdravim varijantama.

Ako tačno sledite pravila skandinavske ishrane, gubitak od 400 do 800 grama nedeljno je zagarantovan. Dakle, glavno pravilo je voditi računa o količini, a ne i vrsti hrane, i mera treba da bude jedna šaka.

PREPORUČUJEMO:

 

Za svaki obrok konzumira se 4 šake namirnica od kojih jedan tip hrane podrazumeva jednu šaku, a tu se podrazumevaju: belančevine, zdravi ugljeni hidrati, povrće i masnoće.

Prioritet je unos vlakana, dok se voće, semenke, plodovi mora, nemasno meso, sirevi i jaja konzumiraju se u manjim količinama.

U ovoj ishrani cilj je unositi što više ribe, mahunarki i lisnatog povrća, a recimo kad je voće u pitanju preporuka je da to uglavnom bude šumsko voće, odnosno borovnice, maline, jagode, kupine...

Mršavljenje, dijeta, kilogrami

shutterstock

Foto: shutterstock

Uz regularne obroke dozvoljen je i unos od oko 300 ml mlečnih proizvoda na dan, u okviru kojih treba da bude 3,5 odsto masnoće i maksimalno 5 grama šećera na 100 grama proizvoda.

Obavezno je piti od 1-1,5 litara vode dnevno, a po želji možete konzumirati crni čaj i crnu kafu bez šećera koliko god to želite. Alkohol je poželjno u potpunosti izbaciti.

Dakle, svaki obrok podrazumeva četiri šake hrane.

Prva i druga šaka treba da se sastoje od ugljenih hidrata u povrću. Treća šaka predviđena je za proteine, a možete da birate između mesa, ribe, jaja, nemasnog sira ili mahunarki. Proteini se unose u najmanje dva obroka dnevno, a ako vežbate onda i u sva tri.

Četvrta šaka je za ugljene hirate kao što su hleb, testenina, pirinač, krompir ili voće.

Takođe, imajte na umu da uz svaki obrok možete da unesete dodatno 1-3 kašike zdrave masnoće kao što su maslinovo ulje, orašasti plodovi, majonez, avokado, puter, neutralna pavlaka, tamna čokolada, pavlaka, punomasni sir...

PROČITAJTE JOŠ:

Napitak, smuti, šejk, zdravo, ishrana,

Shutterstock, ilustracija