Koristite ricinusovo i kokosovo ulje
Shutterstock
Koristite ricinusovo i kokosovo ulje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kokosovo ulje je jedan od najpoznatijih preparata za negu iz kuhinje. Predstavlja jednu od zdravijih zamena za mast ili suncokretovom ulju. Takođe, upotrebljava se i za negu kože tela, kose, a poznato je i da se kokosovo ulje upotrebaljava za lice.

No, postavlja se pitanje da li ulje kokosa pomaže svakom tipu lica? Kakva poboljšanja možete očekivati ako ostavite kokos na licu tokom noći, a koje su nuspojave? Na sva ova pitanja dajemo odgovore u narednim redovima.

Kako kokosovo ulje deluje na kožu lica?

Kokosovo ulje može biti prava stvar za vašu kožu ukoliko je izuzetno suva i ako se peruta. Pokazalo se da ovo ulje uspešno umiruje kožu, te smanjuje proces inflamacije, umanjuje štetu koju uzrokuje delovanje slobodnih radikala, pomažu kod sprečavanja infekcije.

U kokosovom ulju se nalaze sledeće kiseline: laurična kiselina, miristinska, oleinska, linoleinska, palmitinska, sterainska… Pored kiselina sadrži i vitamin E, koji dodatno štiti i hrani kožu.

Smatra se da može pomoći kod hidratacije kože, kod akni (ova tvrdnja je diskutabilna), smanjuje vidljivost bora i podočnjaka, koristi se za skidanje šminke i čišćenje lica.

Da, kokosovo ulje za lice se slobodno može koristiti za skidanje šminke, jer je dovoljno nežno da neće iritirati kožu oko očiju i usana.

Kokosovo ulje za lice – kako se koristi preko noći?

Ulje kokosa možete koristiti isto kao i bilo koju drugu noćnu kremu za lice. Dakle, sasvim je siguran da ga ostavite tokom čitave noći na licu. No, s obzirom da je masnije od krema, preporučujemo da na jastuk stavite peškirić koji bi upio ulje i sprečio prljanja jastučnice i čaršava.

Ovo su detaljni koraci kako se kokos ulje koristi preko noći:

– Uzmite jednu kašičicu kokosovog ulja u ruke. Trljajte ulje dlanovima kako bi se istopilo i postalo lakše za razmazivanje.

– Kada se ulje istopi sledeći korak jeste da ga nanesete na lice i vrat i dobro razmažete po čitavom licu.

– Nemojte koristiti tufere ili maramice za lakše razmazivanje jer ćete tako prilepiti ulje na lice. Najbolje je razmazati ga prstima.

– Savetujemo da ne nanosite previše ulja, nego da namažete tanak sloj koji će koža upiti u toku noći.

-Iako kokosovo ulje za lice neće naškoditi očima i stvoriti iritaciju, ako dospe do očiju može privremeno zamutiti vid. Zato ako dospe u oči, isperite vodom.

– Ukoliko ulje kokosa koristite i za skidanje šminke i za negu kožu tokom noći onda se koristi na dva načina. Najpre ćete skinuti šminku sa lica tako što ćete na tufer naneti malo kokosovog ulja. Ono će brzo i lako skinuti sve slojeve šminke.

No, nakon toga neophodno je oprati lice vodom sa nekim blagim sapunom kako biste sasvim skinuli ulje sa lica. Dakle, ulje sa kojim ste skidali šminku ne sme ostati na licu jer se u njemu nalaze ostaci šminke i prljavštine. Zato, dobro operite lice i tek onda drugi put nanesite kokosovo ulje na lice u tankom sloju.

Koje kokosovo ulje za lice odabrati?

Najbolje je da izaberete devičansko ulje kokosa ili nerafinisano. Može se naći u svim radnjama zdrave hrane, kao i u raznim maloprodajnim objektima.

Izbegavajte rafinisana ulja za negu tela, lica i kose, zato što se u procesu rafinisanja dodaju razne hemikalije koje mogu doneti više štete nego koristi.

Nerafinisana ulja se prave tako što se istisne jestivo meso kokosa i ne dodaju mu se nikakve supstance, već predstavlja ulje koje se cedi iz jestivih plodova kokosa.

Devičanska ulja i ekstra devičanska ulja su nerafinisana ulja najvišeg kvaliteta. Na sobnoj temperaturi kokosovo ulje ima dva sloja, jedan je čvršći, kremasti, a drugi je tečan. Kada ga držite u rukama on se sasvim istopi.

A ako želite da brzo istopite kokosovo ulje dovoljno je da ga umutite mikserom, tada ne morate čekati da se topi u rukama. Efekat koji ima kokosovo ulje za lice se može pojačati tako što ćete dodati ulje čajnog drveta, koje je pozato po tome da je vrlo dobro za kožu lica.

Lice možete nahraniti i sa vitaminom E. Jeste da se ono već prirodno nalazi u kokosovom ulju, ali ne u dovoljnoj količini da primetite sve njegove benefite za kožu.

U kombinaciju možete dodati i esencijalna ulja lavande ili kamilice. Samo nemojte preterivati, stavite samo jednu kap esencijalnog ulja u ovu mešavinu.

Benefiti kokosovog ulja za lice preko noći

Pre nego što se odlučite na to da koristite kokosovo ulje za lice treba tačno da znate koji je vaš tip kože, zato što se ovo ulje preporučuje koži koja je suva i umereno suva, kao i normalnom tipu kože.

Ovo ulje neguje suvu kožu, čini je hidratantnom, mekanom i zdravom. Kokosovo ulje za lice će vam sigurno biti od pomoći ako se vaša koža peruta. Ne postoji očigledniji znak da je koža suva i da joj je potrebna dodatna nega od perutanja.

Kokosovo ulje za hidrataciju
Foto: Shutterstock

Kokosovo ulje ima sledeće benefite po zdravlje:

Povećava hidrataciju. Kokos ulje pomaže suvoj koži jer stvara zaštitnu barijeru koja sprečava dodatno sušenje koje dolazi od spošljašnjih uticaja (vetrovito vreme, jako sunce). Ono hidrira kožu, ali da biste došli do najboljeg mogućeg rezultata neophodno je da se koristi još hidratantnih krema.

Smiruje zapaljenja kože. Iritiranu, crvenu i zapaljenu kožu je prilično teško smiriti. Ali to je moguće uz pomoć kokosovog ulja koji ima antiinflamatorno dejstvo na kožu, te će je umiriti preko noći ako je budetete naneli pre spavanja.

Povećava proizvodnju kolagena. Kolagen je supstanca u koži koja kožu održava mladom i sprečava pojavljivanje bora na licu. Ona omogućava da koža ostane elastična, hidrirana i zdrava. Manjak kolagena se na koži brzo primećuje, jer tata koža izleda suvo i starije. Kokosovo ulje će uticati na povećano lučenje kolagena, što će pomoći da koža bude zategnutija i podmlađena.

Ujednačava ten. Ako imate problema sa podočnjacima i neujednačenim tenom, kokosovo ulje za lice je verovatno prava stvar za vas. Ako ga budete stavljali tokom noći na lice, već ujutro ćete primetiti pozitivne efekte. Da biste povećali efekat preporučujemo vam da sa kokos uljem pomešata i jednu kašičicu limuna i onda nanesete ovu mešavinu na kožu. Limun je odličan za uklanjanje podočnjaka i ujednačavanje tena. Ako se odlučite da stavite limun morate dodatno paziti na to da vam ova noćna krema ne upadne u oči.

Postoje li neželjeni efekti?

Neželjene efekte ćete osetiti ako kokosovo ulje ne odgovara vašem tipu kože. Nuspojave podrazumevaju začepljenje pora, pogoršanje stanja sa aknama, masna koža, masna T zona, pojava mitisera, potkožne bubuljice, gnojne bubuljice…

Dakle, kako zapušava pore, kokosovo ulje za lice se ne treba korisiti ako imate akne, jer će se uz ovo ulje koža sa aknama neće moći da diše. Masnoj koži, takođe, neće odgovarati i na nju generalno ne treba stavljati ulje, jer ona već sadrži puno masnoća.

Takođe, ako imate akne, vrlo je verovatno da pijete neki antibiotik, s ozbirom na to da su akne bakterijsko oboljenje. Antibiotik je izazov za imunitet, pa ako ga kombinujete sa kokosovim uljem možete porizvesti dodatan negativan efekat.

Ulje od kokosa se ne traba koristiti ni ako generalno imate oslabljen imuni sistem, jer je tad mnogo veća mogućnost da dođe do neželjenih efekata.

Treba naglasiti i da nije preporučljivo da koristite ovo ulje ukoliko ste alergični na kokos ili bilo koju drugu biljku sa kojom je kokos srodan.

Dakle, kokosovo ulje će vam pomoći ako imate izrazito suvu, suvu ili normalnu ka suvoj koži. Ne preporučuje se ostalim tipovima, jer ako se tad koristi preko noći može vam uzrokovati dodatne probleme sa kožom.

Ovo važi za upotrebu gde se ovo ulje koristi kao noćna krema, tj. da lice tokom cele noći upija ovo ulje. Ako ga koristite za skidanje šminke, ili za bilo koju kratku upotrebu, zasigurno neće napraviti ovakvu vrstu problema.