U ČEMU SMO DO SADA GREŠILI Kako se pravilno meri temperatura i kad je treba obarati

Za svako izvođenje zaključaka o zdravstvenom stanju, važno je uzeti u obzir i druge simptome - groznicu, drhtanje, telesnu slabost, bol u mišićima

Bolest, virus, prehlada, temperatura
Foto: Shutterstock, ilustracija

Telesna temperatura zavisi od doba dana kada je merimo, od naše prethodne aktivnosti, od godina, ali - što je najvažnije kada proveravamo zdravlje - i od ukupnog stanja u kojem je organizam trenutno. Najniža temperatura meri se u ujutru, oko 6 časova, a najviša popodne, između 16 i 18 časova.

Normalna temperatura zdrave osobe varira između 36 i 37 C stepeni, a kod žena u ovulaciji može da poraste i do 37,5 C stepeni. Ako pređe 38C, treba je snižavati uobičajenim kućnim lekovima, a ako oni ne pomažu, treba se obavezno javiti lekaru. Temperatura se može meriti u usnoj šupljini, u rektumu, pa i uhu, ali je najčešće merimo toplomerom ispod pazuha, tj. kako lekari kažu, "aksilarno".

hitna pomoć
Foto: Shutterstock

Pre merenja, pacijent treba da bude neko vreme miran (može i da leži), da na puls i temperaturu ne bi uticale prethodne fizičke aktivnosti. Pazuh treba da bude suv, a toplomer čist, suv i postavljen tačno na sredinu pazuha. Pazite da između njega i kože ne bude, na primer, pidžama, i proverite da li ste lepo "istresli" toplomer da ne pokazuje neku prethodno izmerenu temperaturu.

Toplomer se drži 10 minuta i tek tada očitajte temperaturu. Ako je potrebno, ponovite postupak. Za svako izvođenje zaključaka o zdravstvenom stanju, važno je uzeti u obzir i druge simptome - groznicu, drhtanje, telesnu slabost, bol u mišićima i tome slično.

U ustima toplomer treba staviti u jedan od "džepova" ispod jezika, levo ili desno od korena jezika. Važno je da senzor za merenje ostvaruje dobar kontakt sa tkivom. Usta treba da budu zatvorena, tako da pacijent mora da diše na nos. Dovoljan je, približno, jedan minut.

Ako digitalni toplomer koristite ispod pazuha, svakako ga držite od 3 do 5 minuta, kako god da vam sugeriše zvučni signal.

Beskontaktni toplomer koristi se tako što se približi na oko 3 cm od kože, na sredini čela, a za očitavanje temperature potrebno je 3 sekunde. Važno je da nemate šiške (uopšte, kosu na čelu), da koža bude suva i čista, kao i da ne pomerate toplomer dok merite temperaturu. Proverite i uputstvo, jer mnogi proizvođači napominju da će očitavanje uvek pokazati 0.5 stepena više nego što je vaša realna temperatura, merena toplomerom ispod pazuha.

Slične tekstove nađite OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi