Limun, ulje, kora
Shutterstock
Limun, ulje, kora

Shutterstock

Limun, ulje, kora, Foto: Shutterstock

Najbolji izbor za vas je održavanje domaćinstva prirodnim preparatima, odnosno onim koje možete da napravite sami na vrlo jednostavan način. Pritom ćete i uštedeti novac, jer su jeftinija od kupovnih.

Šporet i rernu lako ćete očistiti od nečistoće uz pomoć amonijaka. Pomešajte 100 ml ovog hemijskog jedinjenja azota i vodonika sa 3,3 litre vode, natopite sunđer dobijenim rastvorom i njime oribajte šporet i rernu. Potom ih isperite vodom i posušite krpom.

napitak, limun, đumbir

Pixbay

napitak, limun, đumbir, Foto: Pixbay

Staklene površine postaće sjajne i uglancane kada ih operete sledećom mešavinom: limunovu koru potopite u sirće, ostavite da odstoji nedelju dana, a zatim procedite tečnost i pomešajte je sa litrom vode. Prespite u flašu sa raspršivačem i perite prozore i ogledala sa lakoćom. Na kraju ih dobro posušite čistim ubrusom ili mikrofiber krpom, da ne bi ostale ni najmanje fleke od tečnosti.

Prebrišite parket ga mešavinom sirćeta i vode u odnosu 50:50, u koju ste dodali nekoliko kapi deterdženta za sudove i 30 kapi eteričnog ulja, po želji (osim što divno mirišu i neguju parket, ona su dobar antiseptik). Pomešajte 200 ml ovako dobijene mešavine u kanti sa četiri litre tople vode i prebrišite parket na uobičajeni način. Ne morate ga ispirati, ali ga dobro posušite posle pranja.

Kada poželite da ga ispolirate, pomešajte 300 ml maslinovog ulja sa sokom dva limuna. Posle poliranja ostavite da se sam osuši, pa ga prebrišite suvom pamučnom krpom.