Zdravlje u doba korone
Shutterstock
Zdravlje u doba korone

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Pandemija koronavirusa nas je sve, više nego ikada, navela na razmišljanje o imunitetu, pogotovo kada je u pitanju populacija iznad 65 godina, kod koje ova bolest može da bude veoma opasna, pa čak i fatalna. Osim izbegavanjem kontakata i pravilnim održavanjem lične higijene, svako od nas može da značajno umanji rizik od obolevanja podizanjem svog imuniteta, u čemu nam jedan od naboljih saveznika može biti jod.

Jod je jedan od najvažnijih minerala u našem organizmu, ali je i veoma zanemaren, s obzirom na to da svega jedna trećina svetskog stanovništva unosi dovoljno joda. Jedan od najzdravijih i najdugovečnijih naroda je japanski, a na njegovo zdravlje i dugovečnost u velikoj meri utiče upravo ovaj element, koji se inače mora unositi ishranom, a stanovnici zemlje izlazećeg sunca to ponajviše čine tako što konzumiraju ribu, morske plodove i alge. Jod, između ostalog, održava pravilnu funkciju štitne žlezde, omogućavajući nam tako da se nosimo sa stresom, a to je posebno važno u ovim nedeljama izolacije. Kako bismo svi, a posebno starija populacija, izbegli umor, debljanje, probleme sa pamćenjem, loše raspoloženje, gubitak energije, od velike je važnosti da konzumiramo dovoljne količine joda.

Odraslom čoveku neophodno je od 150 do 200 mikrograma joda, koji, osim kroz morsku hranu, možemo uneti i kroz mlečne prozvode, jodiranu so, suve šljive, kao i jaja, posebno žumance, zatim kukuruz, banana, grašak kao i mineralnu vodu bogatu jodom. Srećom, sve ove namirnice možemo pronaći u trgovinama i na pijacama, samo je važno da izbegavamo brzu hranu i šećere, koji slabe imunitet. Uz balansiranu ishranu bogatu jodom i redovnu šetnju, velike su šanse da izbegnemo da se zarazimo koronavirusom, ali i drugim virusima koji su oko nas.

Komentari (1)

kubanac

25.04.2020 07:25

rakiju orahovaču i za muško i žensko joda koliko hoćeš