Žena, bolovi, kičma, kosti, leđa
Shutterstock, ilustracija
Žena, bolovi, kičma, kosti, leđa

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Najčešći zdravstveni problemi velikog broja zaposlenih ljudi povezani su sa kičmom i nastaju zbog predugog sedenja u nepravilnom položaju, piše Gardijan.

Čak i kada koristite kvalitetnu stolicu koja drži idealan položaj tela tokom dužeg perioda, ne znači da nećete osetiti bol u leđima.

Problemi sa kičmom koji nastaju usled dugog sedenja mogu dovesti do ozbiljnih stanja čije lečenje podrazumeva duže izostajanje s posla. Međutim, postoje korisne navike koje mogu da spreče nastanak bol u kostima i mišićima.

Prvo i osnovno pravilo je izbegavanje dužih intervala u sedećem položaju. Čak i u slučaju da je kompanija obezbedila udobne stolice, predugo sedenje je siguran put ka bolesti.

Stručnjaci savetuju ustajanje svakih sat vremena i pauze u radu koje traju do pet minuta. Ako je nužno obaviti važan poslovni sastanak, bilo bi idealno ako bi mogao da se održi u šetnji.

baka, bol, kičma, tuga, svađa

Shutterstock, ilustracija

baka, bol, kičma, tuga, svađa, Foto: Shutterstock, ilustracija

Umesto uobičajene komunikacije mejlom ili porukama, usmeni razgovor ima mnogo jače efekte na posao, ali i na zdravlje zaposlenih.

Osobe koje rade od kuće najčešće nemaju adekvatan kancelarijski nameštaj za obavljanje posla u periodu od osam do deset sati dnevno. Mnogi izvršavaju radne zadatke koristeći kuhinjske stolice.

Dugo sedenje u ovakvim uslovima je još opasnije za kičmu i mišiće. Rad na fotelji ili kauču deluje primamljivo, ali takav položaj tela na duže vreme je takođe opasan za kičmu.

Pre početka korišćenja nove stolice, trebalo bi da znate kako da je pravilno podesite. Da bi držanje bilo pravilno, nužno je da što veća površina tela bude u kontaktu sa stolicom.

Pravilno sedenje podrazumeva da naslon bude pripijen uz kičmu. Prilikom postavljanja visine, nužno je da stopala budu čvrsto oslonjena na pod. Ako lako stavljate ruke ispod butina, onda je stolica postavljena prenisko. Kada ne možete ruke da stavite ispod butina, stolica se mora spustiti.

Ruke se odmaraju na posebnim naslonima koji se koriste prilikom ustajanja.

Ljudski mišići se prilično brzo umaraju, pa su česta ustajanja jedini način da se prirodno opustite i odmorite. Kretanje je osnovni uslov za očuvanje zdravlja vašeg tela, krećite se što više možete.

Leđa

Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Komentari (1)

Ozujsko69

07.02.2020 23:36

Bolje losa kancelarijska stolica nego dobra baustelska lopata