OVO MOŽE DA ZADESI SVAKU ŽENU Imate policistične jajnike? Evo kako ćete dovesti HORMONE U RED i sprečiti pojavu cista

Ginekolozi često uočavaju ovaj problem

 

Ginekolog Sto za ginekološki pregled Doktor Lekar Abortus
Foto: Shutterstock

Naziv "policističan" dolazi od izgleda jajnika na kojem se nalaze brojne ciste. Prepoznaju se putem ultrazvučnog pregleda. Tako ginekolog utvrđuje broj i veličinu cista. Sindrom policističnih jajnika najčešći je hormonski poremećaj kod žena, najčešći uzrok izostanka ovulacije i neredovnih menstruacija. Neretko se dešava da samo jedan jajnik bude policističan, dok drugi može da bude potpuno zdrav. Ipak ovo ne mora da bude razlog za preveliku brigu, jer postoje načini da sami dopvedete hormone u red.

Koji su simptomi policističnih jajnika?

- smanjen broj menstruacija ili njihov izostanak
- nakupljanje masnog tkiva u predelu stomaka ( tzv. muški tip debljine)
- pojačana dlakavost
- akne
- opadanje kose
- masna koža
- gojaznost

Sport trening vežbanje mišići trbušnjaci trčanje čučnjevi
Foto: Shutterstock

Pristupi lečenju policističnih jajnika su različiti jer se razlikuju i simptomi od žene do žene. Ipak, ukoliko imate policistične jajnike i želite da ostanete u drugom stanju, najglavnije je da smanjite telesnu težinu. Dokazano je da smanjenje mase od pet odsto može dovesti do normalizacije menstrualnog ciklusa i ponovnog uspostavljanja ovulacije, čime se povećava plodnost. Uz to treba da povećate fizičku aktivnost, prestanete da pušite i pijete alkohol.

Policistični jajnici se mogu lečiti i određenim lekovima, koje će vam u zavisnosti od kliničke slike preporučiti vaš ginekolog. Takođe, policistični jajnici se mogu lečiti i hirurškim putem tj. odstranjivanjem dela ili celog jajnika. Postoji i postupak elektrokauterizacije jajnika, gde se elektrodom spaljuje tkivo jajnika.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi