Jabuka, jabuke, čips od jabuka
Shutterstock, ilustracija
Zdrava ishrana hrana sokovi voće povrće

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kada očistimo voće i povrće otpatke odmah bacamo u kantu, a ni ne znamo koliko mogu da nam budu dragoceni i kako sve možemo da ih iskoristimo. Evo sjajnih ideja koje vam preporučujemo!

PROČITAJTE I:

 

1. Domaće jabukovo sirće

Dobro opranu koru od jabuke, kao i ostale otpatke od nje, stavite u teglu, pa prelijte sa 2 šolje vode. Dodajte 2 kašičice šećera i dobro promešajte.

Obratite pažnju da kora bude potopljena, jer će se u suprotnom ubuđati. Prekrijte gazom ili filterom za automat za kafu, ako imate. Ostavite da stoji nedelju dana na sobnoj temperaturi, svakodnevno mešajući.

Kada vidite mehuriće iscedite sirće i ostavite još nekoliko dana dok ne dobijete željenu kiselost. Ovako pripremljeno sirće može da vam traje do godinu dana ako ga držite dobro zatvorenog u frižideru.

Sirće jabukovo sirće

Shutterstock

Foto: Shutterstock

2. Kora jabuke kao izvor vlakana

Koru od jabuke možete da dodate u smuti kako biste obogatili ukus i obezbedili svom zdravom napitku više vlakana.

3. Čaj od kore jabuka

Koru od 3 jabuke prokuvajte sa štapićem cimeta i 2 kašičice šećera. Dobićete ukusan napitak koji ćete od sada stalno da pravite.

Jabuka, jabuke, čips od jabuka

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

4. Čips od kore jabuka

Na pleh stavite papir za pečenje, pa preko njega kore od jabuka. Pospite ih mešavinom 3 kašičice šećera i 1 kašičice cimeta. Pecite 30 minuta na 150 stepeni.

5. Čips od ostataka povrća

Otpatke od paškanata, šargarepe i krompira polijte maslinovim uljem i pospite belim i crnim lukom u prahu, alevom paprikom, solju i biberom po ukusu. Sve dobro promešajte i pecite 8-10 minuta na 200 stepeni.

PREPORUČUJEMO:

 

6. Kora od limuna i pomorandže

Isečenu ili narendanu koru limuna i pomorandže zamrznite za kasnije ili ubacite u piće, pospite po desertu ili salati.

Takođe, možete da napravite i maslinovo ulje sa korom limuna. Koru od 4-6 limuna stavite u maslinovo ulje i ostavite na tihoj vatri 15 minuta. Izvadite koru i prespite ulje u flašu. Čuvajte do nekoliko nedelja u frižideru.

Limun, ulje, kora

Shutterstock

Foto: Shutterstock

7. Prirodna sredstva za čišćenje

Koru 4 pomorandže prelijte sa 2 šolje sirćeta i ostavite 1-2 dana. Procedite, pa polovinu tečnosti razblažite istom količinom vode.

Izblendirajte koru od 3 grejpfruta, pa u polovinu šolje ovako dobijenog praha dodajte pola šolje sode bikarbone, pola šolje krupnije soli i promešajte. Ovim sredstvom možete da čistite sudoperu.

Šest trikova kako raširiti ili suziti pantalone koje vam više ne pristaju dobro!

AUTOR: Miss7.24sata/M.M. DATUM I VREME: 08.09.2019. 12:00 Svi smo se našli u toj frustrirajućoj situaciji - ili je teksas postao super rastegnut pa su farmerice prevelike ili se materijal stisnuo pa mikroskopsku verziju svojih omiljenih farki jedva navlačiš na sebe. Foto: Shutterstock, ilustracija Ali, bez brige, postoji način da svojim omiljenim farmericama vratite poželjan oblik.

 

BONUS VIDEO:

Najbolje obučen muškarac u Srbiji