Dnevna soba, soba, uređenje, dom, kuća, enterijer
Shutterstock
Dnevna soba, soba, uređenje, dom, kuća, enterijer

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Najpre, važno je da istaknemo da je dobra feng shui dnevna soba spokojno, gostoljubivo i umirujuće utočište u kojem biste trebali da se izolujete i odmorite.

Ako imate dnevnu sobu koja je previše mala ili previše velika, neregularnog oblika, ona neće dozvoliti energiji da teče. Zato je važno znati da dnevni boravak dizajniram feng shui principima ne bi trebalo da bude veći od trpezarije, niti da se nalazi na drugom kraju kuće.

Nameštaj – raspored

Pri pravljenju rasporeda počnite sa najvećim komadom nameštaja, sofom ili kaučom. Vaš prioritet treba da bude da postavite leđa sofe uz čvrstu površinu zida jer drugačije, po feng shuiju nećeti imati podršku u životu. Manje sofe mogu biti postavljene tako da imaju prozor iza sebe, ali glavna i najveća ne.

Još jedno važno pravilo – budite sigurni da uvek možete da vidite vrata. Ako vam se vrata nalaze iza leđa to može prouzrokovati mnogo propuštenih šansi u životu i izazvati ružna iznenađenja. Ako nikako ne možete postavkom nameštaja da gledate u vrata možete postaviti ogledalo na pametan način. Kako god ovo da uradite, potrudite se da ne vidite svoj odraz onda kada stojite na vratima.

Po feng shuiju, ugaone garniture treba izbegavati, jer njihov oblik, kako kažu, podseća na vrhove otrovnih strela.

Akvarijum u dnevnoj sobi

Akvarijum u feng shui dnevnoj sobi može postati izvor uživanja i relaksacije. Vi se možete zavaliti i posmatrati kako drugi svet oživljava pred vašim očima s tim što kada postavite svoj akvarijum na severoistočnu stranu vaše dnevne sobe, vi zapravo privlačite bogatstvo i obilje u svoj dom? Voda ne bi trebalo da se postavlja na južnoj strani, a izbegavajte i držanje akvarijuma na zapadnoj kao i na severozapadnoj strani vaše prostorije.

Akvarijum Zlatna ribica

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ogledalo kao centralna tačka

Odvažno i prelepo ogledalo može samo postati centralna tačka u feng shui dnevnoj sobi. Ogledalo, osim što samo po sebi čini umetničko delo, u isto vreme dodaje začarani prostor i svetlost u dnevnom boravku zasnovanom na ovoj filozofiji. Najpogodnije je da ogledalo u dnevnoj sobi reflektuje pogled na biljke koje se nalaze napolju, reku, zelenilo ili strma brda. To je izvor velike ekspanzije čiste energije. Pogled koji se pruža na drveće unosi rast njenog toka, dok scenska planinska panorama donosi, po feng shuiju, dobre odnose. Pogled na vodu donosi prosperitet.

Ogledalo

shutterstock

Foto: shutterstock

Slike pažljivo odaberite

Budite mudri prilikom kačenja fotografija u dnevnoj sobi, tačnije nemojte kačiti one koje prikazuju tugu, nasilje ili samoću. Na primer, fotografija žene koja gleda u jednu tačku će vas učiniti usamljenima. Na svoj zid postavite porodičnu fotografiju u metalnom ramu i na zapadnoj strani vaše feng shui dnevne sobe, što će vam doneti sreću. Izbegavajte slike predatora, umesto toga postavite sliku konja na južni zid vaše prostorije kako biste privukli sreću slave i prepoznatljivosti.

Televizor nikako kao centar

Što se TV-a tiče, feng shui ga ne smatra omiljenim predmetom u kući i naglašava da vam on ne bude centar oko kojeg će se vrteti sve drugo. Ako ga već imate, ova drevna veština uređenja prostora kaže da ga postavite u uglu dijagonalno, što odlično odvlači pažnju od samog ekrana. Naime, kako obrazlaže feng shui, ne postoji ni jedan razlog zašto biste imali ogroman, crni televizor koji dominira vašim feng šui dnevnim boravkom.

Biljke i njegov doprinos energiji

Zelene biljke, pogotovo one bujnije, mogu da popune prazan i usamljen ugao vaše feng shui dnevne sobe sa životom i vitalnošću. Dakle, bujno zelenilo na jugoistočnoj strani prostorije će uneti u nju bogatstvo i obilje, dok će ono smešteno na jugu da vam donose slavu i dobru, prepoznatljivu sreću. Zelene biljke na istoku će vam doneti dobro zdravlje i vitalnost dok feng shui savetuje da ne postavljate biljke na severnoj, severozapadnoj ili severoistočnoj strani vaše sobe.

Biljka, kineski dolar, listovi, saksija

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock