Kuvanje jaja
Shutterstock
Kuvanje jaja

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Jaja pucaju zato što se gasovi kojima su ispunjena šire i vrše pritisak na ljusku. Potopite jaja u vruću vodu ako vam je mnogo da čekate da se sama ugreju. Potrebno je i to da jaja budu malo starija jer sveža jaja češće pucaju.

PREPORUČUJEMO I:

FARBE ZA JAJA MOGU BITI OTROVNE Evo kako da prepoznate one prirodne, i kada nikako ne bi trebalo jesti ofarbano jaje!

DILEMA KOJA TRAJE VEKOVIMA Da li jaja treba farbati na Veliki četvrtak ili Veliki petak?

DOČEKAJTE VASKRS SA NAJBOLJOM TRPEZOM Pravoslavna pravila za farbanje jaja koja bi svaka domaćica u Srbiji trebalo da zna

 

Ukoliko želite, možete na jednom kraju jajeta probušiti ljusku špenadlom ili iglom i tako ispustiti gas koji se nalazi ispod površine ljuske i sprečiti pucanje jajeta.

Stavite jaja u šerpicu ili dublji sud za kuvanje. Stavite jaja veoma nežno i nemojte da pretrpavate jaja u posudi. Ukoliko pokušavate da skuvate mnogo jaja u isto vreme mogu da se polome udarajući jedni o druge.

Napunite posudu sa najmanje 3 cm vode i nemojte da prelivate jaja skroz vodom. Dodajte pola kašičice soli u vodu u kojoj će se jaja kuvati. Slana voda pomoći će da se belance lepo skuva i to mnogo brže nego obično. So će sprečiti mikropukotine i tako sačuvati vaša jaja.

Vaskrs, Uskrs, pogača, jaja, uskršnja pogača

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Nikada nemojte da stavljate jaja direktno u vrelu kipuću vodu. Izlaganjem hladnih jaja vreloj vodi ona će sigurno popucati. Možete dodati i malo sirćeta u vodu pre nego ona provri. Sirće uspite i ako primetite da je neko jaje napuklo i tako sprečite dalj ecurenje belanca. Nemojte samo da preterujete jer n eželite da vam jaja mirišu kao sirće.

 

Jaja kuvajte na srednjoj vatri, kako jaja ne bi popucala kada se temperatura mnogo promeni. Poklopite posudu i ostavite jaja neko vreme. Kada voda provri isključite šporet. Sklonite jaja sa vatre tri minuta pošto ste isključili šporet ako želite rovita jaja, srednje su skuvana ona koja sklonite 5 do 7 minuta pošto voda provri, a za tvrdo kuvana sklonite iz posle 9 do 12 minuta.

Pripremite činiju sa hladnom vodom i ledom. Sipajte u vodu pola kašičice soli i dodajte led kako biste spustili temperaturu. Kada se jaja skuvaju stavite ih lagano u ladnu vodu.

Uskrs, praznik, jaja, vaskrs

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija