Pas, hrana
Shutterstock
Pas, hrana

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ako zimskoj slavskoj sezoni priključimo novogodišnje i božićne praznike, ni ne čudi to što u ovom periodu veliki broj pasa ima stomačne probleme i što su čekaonice kod veterinara prepune nestašnih proždrljivaca.

Nema te hrane koju bi naši kućni ljubimci odbili. Sve bi oni hteli da jedu - i supu i meso, začinjene kobasice, masne sarme, slatkiše, pa i kafu. Na sva ova jela s trpeze oni nestrpljivo čekaju dok nas molećivim, ljubaznim, poniznim, ali i lukavim pogledom uporno mole za zalogaj. Koliko puta ste samo pali na to i tutnuli im malo da gricnu?

Međutim, posledice ovoga mogu biti vrlo opasne, pa čak i fatalne.

Kupanje psa, kućni ljubimac, pas

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Hrana u kojoj mi uživamo za naše ljubimce je uglavnom prezačinjena, premasna, preslatka, jednostavno preopasna za njihov život. Snežana Bošnjak Šakić iz Udruženja "Pet mondo", u daljem tekstu navodi koje sve namirnice nikako ne bi trebalo da dajemo svom psu:

Mesne prerađevine

Ova grupa namirnica ima specifičan i često prijatan miris koji je psima, s izraženim čulom njuha, još lepši. Međutim, od ovakvih namirnica pas može lako da dobije dijareju. Ako je intenzivna i ponavljajuća, retka stolica može biti praćena i tragovima sveže krv pa ukoliko traje duže vreme, može dovesti i do dehidratacije.

Hleb i peciva

Usled niza problema koje izazivaju - od debljanja do nadutosti, nezdravi su zbog brojnih aditiva. Sve je bolje od ovoga, pa čak i stari prepečeni hleb ili dvopek.

PAS, RETRIVER, ČOVEK, LJUBAV

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Mleko i sladoled

Još jedna zabranjena kategorija jer psi ne mogu da svare laktozu, pa im konzumacija ovih namirnica može izazvati prilične želudačne probleme. Retko koji pas će odbiti sladoled, ali možete se poslužiti alternativnim rešenjima - tako, na primer, umesto mleka i sladoleda, možete im davati jogurt, kefir ili mladi sir, koji su odličan izvor kalcijuma, a i ukusna poslastica.

Kosti

Kosti od svinjskog i jagnjećeg pečenja, kao i pileće kosti nikako se ne preporučuju u ishrani pasa. Glavni razlog je taj što se ove kosti relativno lako lome, a njihove ivice su veoma oštre. Psi obično halapljivo jedu kosti gutajući odjednom velike komade koji mogu da se zaglave i zabodu svojim oštrim ivicama u bilo kojrm delu digestivnog trakta (od usne duplje, ždrela i jednjaka, preko želuca do creva).
Ukoliko vlasnik posumnja da je pas progutao kost i da im ta kost stvara zdravstvene tegobe, neophodno je da ga odvede kod veterinara, pošto ako se kost blagovremeno ne odstrani, posledice mogu biti i fatalne.

Pas kućni ljubimac čovek maženje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Slatkiši

Ova grupa hrane dosta škodi vašem psu, a za posledicu može izazvati povraćanje i proliv. Psi vole čokoladu i neće se ustručavati da je pojedu čim je se dokopaju. Vodite računa gde je držite jer ako je pas pojede u većim količinama, može doći do otežanog disanja, bola u stomaku, proliva, povećanja telesne temperature, ubrzanja rada srca, čak i kome.

Šta smeju sa stola

Hrana koju mi konzumiramo, a koja je prihvatljiva za naše kućne ljubimce podrazumeva: kuvano i pečeno posno meso, nezačinjeno, bez masnih kožica i slojeva masnoće, zatim nezačinjena supa, pirinač ili testenina, ali ne u velikim količinama.

Žumance kuvanog jajeta, barena riba s odstranjenim kostima ili kokošja srca uz dodatak palente ili pirinča predstavljaju pravu poslasticu za kućne ljubimce. Dobrodošle su i jabuke, banane, lubenica ili kuvana šargarepa. Naravno, ono što se najviše preporučuje za naše ljubimce jeste granulirana hrana koja sadrži optimalan balans hranljivih sastojaka.

PAS, ŽENA, LJUBAV

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija