PIRINAČ
pcpress.rs
PIRINAČ

pcpress.rs

Foto: pcpress.rs

Za početak, tu je osnovni recept koji korene vuče iz Kine i koji kaže da je suština svega da zrna skuvane riže ne budu lepljiva.
Odnos vode i pirinča obično je 1:2. Dakle, na jednu šolju pirinča idu dve šolje vode ili bujona po želji. Ta količina biće dovoljna za prilog za dve osobe, pišu na sajtu Delish.

IMATE LI I VAMA SMETA KAD JE PIRINAČ LEPLJIV?

 

Onda pirinač i blago posoljenu vodu stavi u lonac ili šerpu sa debljim dnom i i kuvaj poklopljeno. Kad počne da vri, smanji vatru na tiho i kuvaj još petnaestak minuta, a po potrebi ostavi još minut, dva na vatri. Neka ti pokazatelj bude pirinač, a ne voda, jer ako nje i ostane malo, nema problema.

Za sve njih važi isto pravilo što se tiče ispiranja pre kuvanja, ali ostalo se razlikuje.

Naime. da bi se riža lepo skuvala, a i da bi upila svu vodu, tu su precizne mere, pišu na sajtu The Niblle.com.

PIRINAČ1

shutterstock.com

Foto: shutterstock.com

Na šolju pirinča (oko 240 mililitara) dodaj za:

smeđi pirinač 2-2½ šolje vode (480-600 ml), kuvaj 45-50 minuta i dobićeš tri do četiri šolje pirinča

beli pirinač srednjeg i kratkog zrna 1½ šolje vode (360 ml), kuvaj 15 minuta i dobićeš tri šolje skuvanog pirinča

beli pirinač dugog zrna 1¾-2 šolje vode (420-480 ml), kuvaj 15 minuta i dobićeš tri šolje skuvanog pirinča

basmati 1¾ šolje vode, što je 420 ml, kuvaj 15 minuta i dobićeš tri šolje skuvanog pirinča

Treba znati i da više vode pirinču daje mekšu, lepljiviju teksturu koja je izvrsna za pržena jela. Manja količina vode daje tvrđu rižu koja je najbolja za salate.

Kad se pirinač skuva, ostavi ga dvadesetak minuta da odstoji, pa tek onda služi.