Deset ogromnih grešaka koje pravimo kad peremo veš, a da ih nismo ni svesni!
alo.rs
...
Foto: shutterstock

Naše bake su znale mnoge trikove za pranje veša još pre nego što se koristila veš mašina. Zbog ovog izuma je čišćenje garderobe veoma lako i postalo je svakodnevna rutina. Ipak, kada perete veš nesvesno pravite ovih 10 grešaka i to može da vas košta.

Ovo su najtipičnije greške koje pravimo pri pranju veša u veš mašini.

1. Koristimo antibakterijski prašak i omekšivač

Ako bilo ko u vašoj kući ima grip ili čak i običnu prehladu, postoji mogućnost da se ona putem rublja prenese. To znači da ako koristite antibakterijski deterdžent, bakterije i virusi će i dalje biti tu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by A Little Lyrical (@lyrical_mum)

2. Ne čistimo veš mašinu

Stari modeli mašina imaju filtere koje bi trebalo da čistite posle svakog pranja. Ono što mnogo ređe radimo, a i malo ko zna za to je da je potrebno očistiti i bubanj, i spolja i iznutra. Za to postoje posebne tabletice.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Jottie (@jottiesjournal)

3. Peremo neprevrntue stvari

Izvucite džepove iz pantalona, jer se i oni moraju dobro oprati. Takođe, svako delikatno rublje bi trebalo izvratiti na naličje.

4. Pretrpavamo mašinu

Ako je u mašini previše veša ono nikako ne može dobro da se opere.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Jenny Fessler (@jennylfessler)

5. Ne sparujemo čarape

Ako ubacujete čarape u mašinu obavezno ih sparite, na primer, štipaljkom. Inače ćete doći u situaciju da se bar jedna nekako zagubi.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by SOCKLIPS (@socklips)

6. Ignorišemo opciju za suvo pranje

Suvo pranje je predviđeno za osetljive materijale i nije slučajno u vašem mašinskom programu. Koristite ga, pogotovo kada perete zavese ili dečje igračke.

7. Uništavamo stvari izbeljivačima

Preparati za skidanje fleka u sebi najčešće sadrže supstance za izbeljivanje. Oni se prenose i na drugi veš u mašini i ne nalaze se samo na natopljenom mestu. Povedite računa o ovome da ne biste ostali bez garderobe.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Portia Faye Scrase (@portia_scrasemonroes_)

8. Ne regulišemo centrifugu

Nekada je u okviru nekog programa centrifuga jača nego što to materijali mogu da podnesu. Vaš zadatak je da prekinete program i da podesite centrifugu na manje obrtaja.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by K&N Sales (@knsaleshouston)

9. Ne peremo novu odeću

Odeća koja je izašla iz fabrike ili koja je probavana bi trbalo da se opere jer je možda i prljavija od vaše stare garderobe.

10. Ne znamo kako se peru jastučići

Mnogi jastučići se isflekaju, pa ih ubacimo u mašinu i uključimo program koji koristi toplu vodu, a to je potpuno pogrešno. Jastučići se peru hladnom vodom, a fleke se skidaju strogo ručno.

Pročitajte još: