majonez, kosa, sjaj, savet
Screenshoot youtube
majonez, kosa, sjaj, savet

Screenshoot youtube

Foto: Screenshoot youtube

Farbanje kose je prost proces, ali neke od grešaka se često ponavljaju bez razloga.

Nega farbane kose zahteva više pažnje i napornija je od nege prirodne boje kose. Mnoge žene koje se farbaju prave određene greške kojih nisu svesne. Perete kosu dan posle farbanja.

Prečesto perete kosu

Zbog hemikalija u farbi kosa je osetljivija na vodu. Naravno, to ne znači da se ne smete tuširati, ali jednostavno izbegavajte previše da ispirate kosu. Ovo je najčešća greška koju žene prave. Posle farbanja ne treba prati kosu najmanje 72 sata, savetuju stručnjaci. Potrebno je sačekati tri dana da se boja totalno „primi“. Na taj način će duže trajati.

DA LI PRAVILNO NEGUJETE KOSU?

 

Farbanje već ofarbane kose

Ukoliko niste u potpunosti zadovoljni rezultatom farbanja u salonu, te želite da je „popravite“ sami kod kuće, samo ćete pogoršati situaciju. Stručnjaci savetuju da nikako ne stavljate novu farbu na sveže ofarbanu kosu.

Ispirate vrućom vodom

Prilikom ispiranja kose namjesti temperaturu vode na mlaku ili hladnu. Vruća voda podiže vanjski sloj, a to je jedan od najčešćih razloga zašto boja blijedi. Što je voda toplija, brže se gubi boja.

Ne nanosite regenerator za farbanu kosu

Farbana kosa će pre postati suva i krhka, te je treba tretirati posebnim regeneratorima za farbanu kosu. Regenerator pravi zaštitnu barijeru koja može sprečiti brzo ispiranje boje. Stavite regenerator kad god operete kosu šamponom, čak i ako vam je kosa besprekorno lepa i „zdrava“.

Farbanje kosa frizura ulepšavanje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Grubo trljate kosu peškirom 

Prejako trljanje kose peškirom može izbledeti boju i osušiti vrhove, tvrde stručnjaci. Dakle, radije skroz lagano obrišite kosu, te je pustite da se suši prirodno.

Previše koristite peglu ili fen 

Boja kose je osetljiva na toplotu. Kako je ne biste spržili, nanesite zaštitni sprej.

Zaboravljate na sjaj

Proteinski slojevi kose reflektuju svetlo, ali boja to može omesti. Kako biste kosi vratila sjaj, koristi serum, sprej za sjaj ili neki drugi tretman za obnovu kose.

Previše se izlažete sunčevim zracima

Ako provodite puno vremena na suncu, nosite šešir kako boja ne izbledjela ili izgubila sjaj.