KUPAĆI, MORE, DEVOJKE, MODELI
Shutterstock, ilustracija
KUPAĆI, MORE, DEVOJKE, MODELI

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Kupaći kostimi traže posebno održavanje kako bi trajali, ne možeš samo da ih ubaciš u mašinu, a posle odložiš do sledeće sezone. Mnogi faktori utiču na "životni vek" kupaćeg kostima - slana voda, sunce, kreme za sunčanje... Zato treba da znaš i kako da ga pereš i kako da ga sušiš da bi i dalje dobro izgledao i stajao.

PROČITAJTE I:

 

Pranje

Trudi se da pereš kupaći posle svakog nošenja, pa čak i kad ne ideš u vodu jer kreme za sunčanje sadrže supstance koje uništavaju tkaninu kupaćeg kostima – neke više, neke manje. Kreme na bazi minerala ili ulja mogu da izazovu pojavu žutih fleka na tkanini, ako se ne peru. Takođe, treba posebno da obratiš pažnju na pranje kupaćeg ako ideš na bazen. Hlor jače utiče na promenu tkanine, nego obična ili slana morska voda i izaziva pojavu svetlih fleka koje ne mogu da se operu ili da izblede.

Mašina za veš pranje veša

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Nemoj stavljati kupaći kostim u veš mašinu, ona može da istanji ili čak pocepa tkaninu od koje je napravljen, a prašak za veš takođe može trajno da ga ošteti. Pranje u mašini može da bude dobra varijanta samo za početak ili kraj sezone, kada se spremaš ili da ga obučeš prvi put posle dužeg vremena ili da ga odložiš na neko vreme. Tada ga peri u zaštitnoj mrežici za osetljiv veš i na najnižoj temperaturi.

Tokom sezone ga peri ručno, i to u hladnoj vodi, a za najbolji rezultat, koristi deterdžent koji je poseban za osetljivu tkaninu ili spandeks i koji je posebno napravljen da sačuva boju i otkloni ulje i ostale čestice koje su se nakupile na kupaćem kostimu. Ako nemaš takav deterdžent, uzmi malo belog sirćeta, ili se jednostavno drži blagog sapuna.

PREPORUČUJEMO:

 

Dakle, svako veče kad se vratiš s plaže ili bazena, napuniš posudu hladnom vodom, ubaciš kupaći, a zatim dodaš malo deterdženta ili sirćeta. Ne potapaj ga preko noći, jer se vlakna spandeksa mogu skroz opustiti. Pusti da se kostim "kiseli" narednih 30 minuta, a zatim ga isperi hladnom vodom.

Kada nemaš vremena da kupaći temeljno opereš, svakodnevno ispiranje čistom vodom će smanjiti neželjene efekte.

Jabukovo sirće

Profimedia

Foto: Profimedia

Sušenje

Kupaći kostim treba da se osuši prirodno, ali ne na suncu - bolje je da ga staviš da se suši u zatvorenom prostoru ili u hladu.

Prvo možeš da ga uviješ u peškir i lagano stiskaš da peškir upije višak vode. Nikako nemoj da ga uvrćeš, jer to može oštetiti tkaninu. Jednostavno ga postavi na ravnu površinu da se osuši. Preporučuje se da ga okreneš naopako kako bi se smanjila mogućnost da boja izbledi.

Ne ostavljaj kupaći da se suši na metalnim žicama, jer mogu da ostave tragove rđe koji teško mogu da se skinu.

Inače, sušenje na suncu ili u mašini za sušenje bi trebalo uvek izbegavati zato što negativno utiču na likru i spandeks koji su sastavni delovi kupaćeg kostima. Direktna sunčeva svetlost će uticati na boje kupaćeg kostima, dok će i sunce i mašina za sušenje doprineti gubitku elastičnosti vašeg kostima.

Peglanje, veš, pegla

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Bonus saveti

- Kupi kvalitetan kupaći i trajaće duže, ne štedi na dobrom kupaćem kostimu. Ipak je to nešto što ćeš tokom odmora non-stop nositi na sebi.

- Menjaj kupaće kostime – ako možeš, izbegavaj da svaki dan nosiš isti kupaći. Likri je potrebno 24h da se osuši i vrati u originalni oblik. Menjanjem kostima ćeš sprečiti "izgled kese" i rastezanje kostima.

- Sunčaj se pre ulaska u vodu - voda, pa sunce nisu najbolja kombinacija za kupaći kostim.

- Pazi gde sedaš. Ivice bazena su obično neravne i abrazivne kako se plivači ne bi okliznuli. Iako tebi možda ne deluje tako grubo, na tvoj kupaći kostim se to ipak odražava. Uvek stavi peškir pre nego što sedneš na ivicu bazena. Takođe, izbegavaj da sediš direktno na pesku plaže. Čestice peska se zavlače u materijal i često ih ni ispiranje ne može izvući.

- Izbegavaj đakuzi – jako štetno utiče na kupaći kostim; brom i visoke temperature blede i rastežu kupaći brže od bilo čega drugog. Ako ideš u đakuzi radije ponesi neki stari kupaći i isperi ga odmah nakon izlaska.

Đakuzi, kada, kupanje, romantika, veza

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

 

BONUS VIDEO:

Recept za američku pitu s višnjama!