Promo
Promo
Promo

Promo

Promo, Foto: Promo

Ali veoma je bitno dobro odabrati ulje za negu kose jer nisu sva ulja podjednako dobra za svaku osobu.

Koja su najbolja biljna ulja za kosu?

Ricinusovo ulje se odomaćilo u kozmetičkim neseserima dama već decenijama unazad. Ovo ulje je veoma bogato vitaminom E i Omega 3 i 6 masnim kiselinama, uz malu molekularnu težinu lako ulazi u kutikul i ishranjuje dubinske slojeve dlake.

Kokosovo ulje je poslednjih godina postalo vrlo popularno kako u ishrani, tako i u kozmetičkoj industriji. Njegovo antibakterijsko dejstvo je veoma dobro za upotrebu kod osetljivog vlasišta i vrlo oštećene kose hemijskim tretiranjem.

Ulje makadamije utiče na usporavanje starenja dlake i čini je jačom, te kosa postaje manje podložna lomljenju.

Lekovito čičkovo ulje je veoma bogato mineralima i vitaminima koji utiču na brži rast kose.

Arganovo ulje je veoma dobro za osobe koje se često feniraju jer štiti kosu od prejake toplote, a uz to je i hrane. Nakon nanošenja arganovog ulja kosa postaje mekana i lakša za oblikovanje.

Ulje jojobe je odlično za osobe koje imaju perut i žele da ubrzaju rast kose.

Ulje badema, osim divnog mirisa, kosi pruža potporu u vidu biljnih proteina i vitamina E koji je jačaju. Efekat je naročito vidljiv kod beživotne kose koja je namučena čestim feniranjem i peglanjem.

Tradicionalno je poznato da maslinovo ulje veoma dobro deluje na kožu i kosu, te je čest član svih mogućih kozmetičkih preparata. Maslinovo ulje hidrira kosu, ali nije tako pogodno za samostalnu upotrebu jer izrazito masti kosu, kao što je slučaj i sa ricinusovim uljem.

Ulje lana je pravi eliksir za kosu jer može da ubrza njen oporavak nakon raznih hemijskih tretmana.

Orahovo ulje je riznica omega masnih kiselina i prirodnih zaštitnih faktora od sunčevih zraka. Ono je namenjeno pre svega osobama koje posvetljuju kosu jer tokom leta samo orahovo ulje na kosi izaziva pojavu svetlijih nijansi pramenova.

Kada se u pakovanje ili šampon doda nekoliko kapi eteričnog ulja lavande dobija se sasvim nov kvalitet jer ova divna biljka deluje umirujuće na kožu glave i smanjuje svrab i perut. Inače, eterična ulja se ne mogu koristiti samostalno zbog njihove velike koncentracije fitohemikalija koje mogu izazvati iritacije.

Da li je dovoljno efikasna primena jednog ulja?

Može da bude sasvim dovoljno jedno ulje, na primer ulje kokosa, da vam kosa prosto sine. Ali taj efekat ne traje naročito dugo jer se kosa prezasiti elementima koje pruža jedno biljno ulje.

Na primer, mnoge kozmetičke kuće koje se bave profesionalnim preparatima za frizerske salone napravile su svoju ponudu ulja za farbanu kosu, za blajhanu plavu kosu, za kosu sklonu lomljenju, za zaštitu tokom izlaganja suncu, zatim za oštećenu i suvu kosu. Pažljivo izveden sklop biljnih i eteričih ulja deluje na uravnoteženje lučenja sebuma i neutralisanje bakterija prisutnih na temenu.

Gde kupiti kvalitetno ulje za kosu?