Dijeta, mršavljenje, debljina, ishrana
Shutterstock, ilustracija
Dijeta, mršavljenje, debljina, ishrana

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Stroge dijete su priličan izazov a ponekad nije lako naći ni vreme za vežbanje. Da li je moguće smršati ako ne držite dijetu i ne vežbate? Možda ne tako brzo, i ne previše, ali ako vas muči mali višak kilograma, evo šta možete da pokušate.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Naučite da kuvate

Proteini pre spavanja tope kilograme

Promo

 Foto: Promo

Unosite dovoljno proteina

Ako unosite dovoljno proteina, bićete siti duže, a metabolizam će vam biti bolji. Konzumiranje namirnica bogatih proteinima je dobar način da smanjite ukupan kalorijski unos jer ćete izbeći napade gladi u toku dana.

Dobar način da unesete više proteina je da recimo dodate kašičicu čija semena u ovsenu kašu ili jogurt za doručak.

Dijeta Zdrava hrana ishrana

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Unosite više vlakana

Spavajte više

Dobar san je važan za opšte zdravstveno stanje, ali i za kontrolu telesne težine. Kad smo neispavani, luče se hormoni koji nam remete metabolizam i doprinose taloženju masnih naslaga, naročito na stomaku i oko struka.

Sokovi voće napitak zdravlje vitamini

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Unosite dovoljno vitamina D

Vitamin D je rastvorljiv u mastima, prisutan je u masnoj ribi (tuna, losos, sardine), jajima, mleku. Ovaj vitamin se formira i u koži pod uticajem sunčevog zračenja.

Devojka Žena Debela Debeljuca Gojazna Gojaznost jede picu pica

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Oslobodite se poriva da jedete dok ne ispraznite tanjir

Uprkos onome što su vas učili u detinjstvu, u redu je da ostavite nešto hrane u tanjiru ako ste siti. Ali to se, kao i sve drugo u životu, vežba.

Trebalo bi da znate da ćete, ako ostavite oko 10 odsto svakog obroka nepojedeno (a to je samo nekoliko zalogaja) ukupan dnevni unos kalorija smanjiti za oko 200. Ukoliko ste fizički aktivni i ne jedete "đubre", tih 200 kalorija manje u toku dana znači da ćete za šest meseci smršati oko pet kilograma.