Beba
Shutterstock
Beba Kupanje bebe

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Neki se boje da će povrediti novorođenče, pa ga zbog toga ne operu dobro, što može dovesti do raznih problema s kožom. Ali, nema razloga za brigu jer ćete već nakon nekoliko puta postati pravi stručnjak za kupanje bebe. Evo nekoliko praktičnih saveta kako da ovu obavezu pretvorite u igru i zadovoljstvo, i za sebe i za bebu.

PROČITAJTE I:

 

Pre kupanja

Pre kupanja operite kadicu. Iako na tržištu postoji veliki broj kada za najmlađe, najpraktičnije će vam biti najobičnije plastično korito u kojem beba ima dovoljno prostora. Mnogi pedijatri i babice predlažu da kupite malo postolje koje omogućava da beba leži u koritu, a da vama ruke budu slobodne. Beba se sme potpuno pokvasiti tek kada joj otpadne pupčani patrljak, što se obično događa nedelju dana po rođenju, piše miss7mama.

mama i beba

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Temperaturu vode proverite podlakticom ili termometrom. Temperatura ne bi trebalo da bude viša od 37 stepeni, a idealna dubina vode je oko 5 centimetara. Bebu kupajte tamo gde vam je najpraktičnije, ali u prvim danima najzgodnije je da to radite na krevetu, pošto beba ne prska vodu i nema bojazni da ćete pokvasiti sobu.

Sve što vam je potrebno

Obavezno pripremite sve što vam je potrebno pre nego što pokvasite bebu. Pri ruci treba da vam budu: sapun ili kupka, krema, pelene, peškir, češalj, štapići za uši, vata, kapi, čista odeća. Beba se uglavnom kvasi nežnim pokretima po telu i polako spušta u korito. Pričajte s njom, kao i kada je presvlačite jer će joj to kupanje učiniti ugodnijim.

beba, sat, dete

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Dete uvek kupajte od glave pa naniže i koristite pamučnu pelenicu da biste joj oprali pregibe. Ne vraćajte se na delove tela koje ste oprali i koristiti kozmetiku koju vam preporuče lekari. Obratite pažnju da bebi dobro operete kosicu i nemojte se bojati da ćete je povrediti. One su mnogo jače i izdržljivije nego što se vama to čini, a ukoliko vlasište nije dobro oprano, to može izazvati mnoge probleme.

Pažljivo s brisanjem

Genitalije operite pažljivo i ako imate devojčicu, nikada je nemojte brisati od zadnjice naviše nego samo u obrnutom smeru. Dečacima treba pažljivo oprati pišu.

PREPORUČUJEMO:

 

Kada okupate dete, vreme je za ispiranje. Prva tri prsta jedne ruke idu na bebin grudni koš, a drugom rukom je ispirate. Zbog toga vam je potrebna pomoć, odnosno neko ko će puštati vodu kojom ispirate bebu.

Kada je beba okupana, umotajte je u pamučni peškir, a najpraktičniji su oni s kapuljačom. Umesto da bebu trljate, osušite je nežnim tapkanjem po koži. Obrišite uši unutra, ali i sa spoljne strane, namažite dete kremom, ali ne po pregibima, naročito ako je beba buckasta. Od pregiba se mažu samo prepone. Obucite dete i onda ga nahranite. Vrlo je važno da beba pre kupanja ne bude gladna, pošto će biti nervozna i uplakana. Pokušajte bebu uvek kupati u isto vreme, budući da bebe vole rutinu.

Savet kako da izbelite zube kao kod zubara, a sve uz pomoć kore od banane!

AUTOR: Cosmopolitan/M.M. DATUM I VREME: 13.09.2019. 09:00 Tajna savršenog osmeha krije se upravo u vašoj kuhinji... Foto: Shutterstock, ilustracija Poznato je da izbeljivanje zuba kod zubara nije najjeftiniji i najbezbedniji postupak s obzirom na to da su u pitanju hemikalije i da će zubna gleđ prva stradati u tom procesu.

 

BONUS VIDEO:

Modni saveti Suzane Perić