OTKRIVAMO ŠTA IZAZIVA NESANICU Ako želite dubok i miran san, nikako NEMOJTE OVO DA RADITE!

Ako uveče često imate problema da zaspite ili se ujutru budite umorni, povedite račune o tome šta jedete, naročito u drugoj polovini dana.

Hrana, ručak, fast fud, brza hrana, burger
Foto: Shutterstock, ilustracija

Istraživanja su pokazala da hrana bogata zasićenim mastima kao što su meso i masni mlečni proizvodi (naročito pavlaka i stariji sirevi) remete dubok san. Ovim namirnicama je potrebno više vremena da se svare, što može da izazove probavne smetnje i dodatno vam otežava da zaspite.

SVE VEĆ IMATE U KUHINJI Očistite crne naslage sa pegle pomoću MEŠAVINE od 3 sastojka! Samo budite pažljivi...

Začinjena hrana, razni umaci, paradajz sos takođe mogu da izazovu gorušicu. Paradajz sos sadrži i aminokiselinu tiramin koja podstiče lučenje norepinefrina. Norepinefrin deluje kao stimulans, povećava aktivnost mozga i otežava vam zaspite.

 

Čokolada isto tako sadrži zasićene masti, kofein, kao i teobromin, koji ubrzava srčani ritam te može da dovede do uznemirenosti i nesanice.

JUTARNJE NAVIKE KOJE MORATE ZABORAVITI Svako jutro pravite istu grešku i zbog toga ste sve DEBLJI i DEBLJI!

 

Uveče izbegavajte i alkohol, koji, iako može da vam pomogne da zaspite, smanjuje vreme provedeno u dubokom snu, koji je od ključne važnosti za odmor i oporavak organizma tokom spavanja. Napici sa šećerom i kofeinom takođe skraćuju ukupno trajanje sna. Naravno, ostaje i generalno pravilo da kafu treba izbegavati već posle 17h, ukoliko ste osetljiviji na kofein ili retko pijete kafu, budući da kofein deluje kao stimulans i remeti normalan san.

REŠITE SE NAPASTI ZAUVEK! Napravite sami domaći sprej koji će uništiti sve mrave u kući! Potrebno je 5 sastojka!

Žena, čaj, kafa, prehlada, zdravlje, imunitet
Foto: Shutterstock, ilustracija

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi