Hrana, dijeta
Shutterstock
Hrana, ručak, fast fud, brza hrana, burger

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Istraživanja su pokazala da hrana bogata zasićenim mastima kao što su meso i masni mlečni proizvodi (naročito pavlaka i stariji sirevi) remete dubok san. Ovim namirnicama je potrebno više vremena da se svare, što može da izazove probavne smetnje i dodatno vam otežava da zaspite.

Začinjena hrana, razni umaci, paradajz sos takođe mogu da izazovu gorušicu. Paradajz sos sadrži i aminokiselinu tiramin koja podstiče lučenje norepinefrina. Norepinefrin deluje kao stimulans, povećava aktivnost mozga i otežava vam zaspite.

PROČITAJTE I:

Žena, sreća, uspeh, moda, devojka, leto, šešir

Shutterstock, ilustracija

 

Čokolada isto tako sadrži zasićene masti, kofein, kao i teobromin, koji ubrzava srčani ritam te može da dovede do uznemirenosti i nesanice.

PROČITAJTE JOŠ I:

 

Uveče izbegavajte i alkohol, koji, iako može da vam pomogne da zaspite, smanjuje vreme provedeno u dubokom snu, koji je od ključne važnosti za odmor i oporavak organizma tokom spavanja. Napici sa šećerom i kofeinom takođe skraćuju ukupno trajanje sna. Naravno, ostaje i generalno pravilo da kafu treba izbegavati već posle 17h, ukoliko ste osetljiviji na kofein ili retko pijete kafu, budući da kofein deluje kao stimulans i remeti normalan san.

Žena, čaj, kafa, prehlada, zdravlje, imunitet

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija