Lice, bubuljice, akne, nega,
Shutterstock, ilustracija
Herpes Groznica na usnama Neobrijan muškarac momak

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Prvi simptomi herpesa mogu biti bol oko usta i na usnama, upaljeno grlo, povišena temperaturu i natečene žlezde na vratu ili drugom delu tela, navode lekari.

PROČITAJTE I:

 

Nakon što se pojavi, on može biti veoma bolan, a zna da traje od nekoliko dana do dve nedelje. Uzročnik je jedan od dva tipa virusa herpes simpleksa, koji u telo najčešće ulazi kroz pukotinu na koži oko usta ili kroz usta. Mogućnost pojave herpesa za vreme hladnih dana dodatno pospešuju stres, manjak sna i oslabljeni imunološki sistem. Kako UV zraci čak i u jesen i zimi podstiču aktiviranje virusa, kao prevencija se preporučuje zaštitni balzam koji u sebi ima zaštitni faktor. A kada osetite zatezanje i peckanje pod kožom, da bi ranica posle bila što manja, odmah preventivno nanesite kremu.

Higijena Pranje ruku

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Oprezno s gostima, ali i s pranjem ruku

Izbegavajte korišćenje pribora za jelo, peškira ili brijača koje je upotrebljavala osoba s herpesom. Da biste izbegli njegovo prenošenje na druge delove tela, ne dirajte ranicu i vodite računa da što češće perete ruke.

Krema se ne nanosi rukama

Preventivnu kremu na zahvaćeno mesto nikada ne nanosite prstom nego štapićem za uši! U protivnom biste virus s usana mogli da prenesete na drugi deo tela. U apoteci možete da zatražite lek koji blokira izbijanje herpesa već nakon pojave prvih simptoma.

PREPORUČUJEMO:

 


Četkica se baca čim rana zaraste

Nakon što ranica zaraste, preporučuje se da bacite staru četkicu za zube i nabavite novu.

Četkica Pasta za zube Pranje zuba Konac za čišćenje zuba

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Spasonosni flasteri

U apoteci možete da kupite male flastere koji se lepe na ranicu na usnama. Potpuno su providni i neprimetni, a veoma efikasno sprečavaju širenje herpesa i pomažu u njegovom lečenju.

Uz pomoć paste za zube možete da otkrijete da li ste u drugom stanju!

AUTOR: Alo.rs/M.M. DATUM I VREME: 30.10.2019. 09:34 Zvuči čudno ali je delotvorno! Foto: Shutterstock Ako niste stigli da kupite test i proverite da li ste trudne, možete to uraditi uz pomoć paste za zube. Zaista zvuči uvrnuto, ali je tako.

 

BONUS VIDEO:

Najbolje obučen muškarac u Srbiji