ormar
pixabay
ormar

pixabay

Foto: pixabay

Proleće je stiglo i vreme je za još malo čišćenja, ali ovo koje vam savetujemo neće vam oduzeti puno vremena.

2. DONJI VEŠ
Obično veš koristimo i nekoliko godina, ali se mogu oštetiti puno prije radi stalnog korištenja i pranja, što će sigurno utjecati na elastičnost. Ako vam više savršeno ne pristaju na telu, verovatno baš zato nisu ugodne. Vreme je da ih bacite. Ako se materijal na njima smanjio radi pranja na visokim temperaturama, također biste ih trebali zameniti novim parom. Ako je donji veš preuzak, može uzrokovati iritacije vagine i okolnog područja. Posebno se to odnosi na tange koje stvarno mogu iritirati i uzrokovati infekciju na koži.

3. GRUDNJAK KOJI NOSITE SVAKI DAN

4. SPORTSKI GRUDNJAK
U prosjeku traju od 6 do 12 meseci, zavisi o tome koliko ih često nosite. Jednom kad postanu neudobni za nošenje i više ne podržavaju težinu grudi, vreme je da ga bacite. Jednako kao i kod običnog grudnjaka, često pranje će uništiti elastičnost. Baciti ga morate i ako ste se na primer udebljali ili izgubili kilograme pa vam veličina više ne odgovara.

5. ČARAPE
Jednom kad čarapa ima rupu, vreme je da se baci a ne krpa. Možda zvuči logično, ali lako je zaboraviti na rupu na peti. No svakako ćete primetiti da više nisu dobre za nošenje nakon što dobijete žulj jer ništa ne štiti kožu od dodira s materijalom cipele. Ako razmislimo koliko znoja čarapa upija kada smo aktivni, jasno je da su nam potrebne cele kako bi štitile stopalo.