tinder, upoznavanje, par
printscreen
tinder, upoznavanje, par

printscreen

Foto: printscreen

Postoje mišljenja da aplikacije za povezivanje parova ne mogu da nas upoznaju sa partnerom sa kojim ćemo imati dugu i ozbiljnu vezu, ali jedna švajcarska studija pokazala je kako je mnogo veća verovatnoća da će upravo aplikacija korisnike da podstakne na ostvarenje dugotrajne veze.

Ovaj današnji način upoznavanja postao je veoma popularan među mnogim ljudima širom sveta.

Aplikacije za pametne telefone poput Tindera i Grindra uglavnom se baziraju ocenama fotografija bez drugih niza karakteristika.

tinder, upoznavanje, par

shutterstock

Foto: shutterstock

"Mnogi smatraju da "susreti" preko aplikacija negativno utiču na kvalitet odnosa jer ljude lišavaju potrebe za kvalitetnom ili dugoročnom vezom, takav zaključak za sada nema dokaza", kaže autorka studije Đina Potarca, naučnica na Institutu za demografiju i socioekonomiju.

Potarca je u svrhu istraživanja iskoristila istraživanje švajcarskog Državnog zavoda za statistiku iz 2018. godine, analiziravši odgovore više od 3.000 ljudi koji su bili u vezi, a svog su partnera upoznali u prošlih deset godina.

tinder, upoznavanje, par

printscreen

 Foto: printscreen

Njena analiza je pokazala da su parovi koji su se upoznali preko aplikacije bili više motivisani za zajednički život od ostalih. Takođe i da su imali snažniju želju za potomstvom od ostalih.

Ona smatra da su rezultati istraživanja posebno zanimljivi i podsticajni u vremenima u kojima živimo - usred pandemije korona virusa, koja je znatno smanjila broj tradicionalnih upoznavanja.

PROČITAJTE JOŠ: