levoruk
Printscreen
levoruk

Printscreen

Foto: Printscreen

S obzirom na to da 90% ukupne svetske populacije čine desnoruki ljudi, neko se može i zapitati otkud uopšte ovih 10% levorukih.

U današnje vrema takva vrsta prednosti je izgubila značaj, ali bez obzira na to očuvali su se mitovi koji levoruke prate u stopu.

Levoruki su kreativniji

Igrom slučaja, veliki je broj umetnika i muzičara koji su levoruki. Navodno izražena kreativnost levorukih je objašnjena saznanjem da je desna strana mozga zadužena za kreativnost, a to je istovremeno strana mozga koja kontroliše pokrete leve ruke. Ova ideja je teoretski krajnje pojednostavljena, i naučno posmatrano, nema odgovarajuću težinu.

Levoruki imaju više preduzetničkog duha

Kao i u prethodnom primeru, slučajnost je ta koja je stvorila uverenje da su levoruki, zahvaljujući svojoj kreativnosti, uspešni preduzetnici. Uprkos velikom broju uspešnih levorukih preduzetnika, ni ovaj mit nije potkrepljen odgovarajućim naučnim dokazima.

Levoruki su izopšteni iz društva

U ovom uverenju ima istine, ali izjava da su levoruki izopšteni iz društva je prejaka. Da, levoruki se svakodnevno suočavaju sa činjenicom da je većina dostupnih proizvoda dizajnirana za desnoruke (sveske sa spiralom, školski stolovi, makaze, električne testere, fotoaparati, itd), ali to ne znači da je iko proteran na pusto pacifičko ostrvo.

Levoruki žive kraće

U nekoliko naučnih radova je objavljeno da se došlo do saznanja da, u proseku, desnoruki žive devet godina duže od levorukih. Ovi nalazi su diskreditovani zbog neuverljivosti dokaza. Zanimljivo je da nova istraživanja pokazuju da je u porastu broj onih koji za svakodnevne aktivnosti pođednako koriste obe ruke.

Levoruki su bolji sportisti
U svim onim sportovima gde su portivnici jedan naspram drugog, kao što je to slučaj sa boksom i tenisom, levoruki imaju značajnu prednost. Razlog za to je što se sportisti u najvećem broju slučajeva (90%) susreću sa desnorukim protivnicima, a kada se nađu u situaciji da naspram sebe imaju levoruku osobu teško im je da predvide njene poteze i da na njih brzo reaguju.

Levoruki imaju dan posvećen svojoj levorukosti

Međunarodni dan levorukih je 13. avgust. Ovaj dan je levorukima posvetio Klub levorukih 1992. godine. Tada levoruki širom sveta slave svoju jedinstvenu osobinu, a događaj predstavlja i priliku da se podigne opšta svest o prednostima i nedostacima levorukosti.