koza
printscreen
koza

printscreen

Foto: printscreen

1. One koriste kreme sa zaštitnim (SPF) faktorom, uvek

Da je važno koristiti kreme koje vas štite od sunčevih zraka već znate, ali zapitajte se da li to radite svakodnevno. Izuzetno je bitno da vaša dnevna krema sadrži zaštitni faktor i da je stavljate svako jutro, bilo da je napolju jako sunce ili ne.

Ako na vreme ne zaštitite svoje lice od sunca, vremenom ćete primetiti probleme sa pigmentacijom, flekama ali i borama. Zato, žene, potrudite se da lice što manje izlažete suncu.

koza

printscreen

Foto: printscreen

2. Imaju redovan i kvalitetan san

Noć je ključno vreme za regeneraciju vaše kože. Dok spavate, telo pomeri fokus sa osnovnih funkcija organizma, kao što je varenje, na restoraciju i obnovu kože. Tokom noći ćelije kože se odmaraju i obnavljaju od šteta koje su se desile tokom dana.

Podočnjaci i bleda koža su prvi simptomi nedostatka sna. Međutim, istraživanje je dokazalo da je vaša koža više podložna aknama ako nemate redovan san. Kako? Nedostatak kvalitetnog spavanja utiče na povećanje hormona stresa (kortizol) u organizmu. Ovaj hormon utiče na lučenje ulja i nastanak novih akni.

San treba da bude vaš prioritet, jer bez njega naš organizam ne može da bude zdrav i da funkcioniše normalno.

3. Vode računa o sebi

Mnogima najveći problem nije stres na poslu ili u kući. Njihov problem je što se dodatno nerviraju oko stresa koji imaju. Umesto da se odmore i odu u šetnju, mnogi samo razmišljaju o stresu i stavljaju još veći pritisak na sebe.

Stres nije štetan samo za mentalno zdravlje, već i za sve vitalne funkcije organizma, ali i za našu kožu.

Koža, kao i svaki drugi ljudski organizam, osjeti stres koji svakodnevno nosite. Da bi smanjili nivo kortizola i osećali se manje napeto, pronađite način da se odmorite. Bilo da je u pitanju meditacija, šetnja, trening ili nešto drugo, bitno je da ta aktivnost odgovara vama i da vas dovoljno opušta.

koza

printscreen

Foto: printscreen

4. One redovno jedu povrće i ribu

Da je zdrava ishrana važna za naše telo i zdravlje, već znate. Međutim, da li ste znali koliko je kvalitetna prehrana bitna za zdravlje i izgled kože? Naime, hrana može biti pravi lek kada je u pitanju lečenje od ispucale, dehidrirane ili problematične kože sa aknama.

Vaš jelovnik treba da bude bogat vitaminima, mineralima ali i zdravim mastima kao što su maslinovo ulje, avokado, losos i orasi. Takođe, u vašem tanjiru treba da se nađu antioksidansi koje možete pronaći u zelenom lisnatom povrću (spanać, kelj, rukola, zelena salata). Dokazano je da bobičasto voće, pogotovo borovnice, usporava proces starenja. Ono sadrži vitamine, minerale ali i antioksidanse. Pored zdravih namirnica ne zaboravite piti vodu. Voda hidrira vašu kožu i čini je svežom i zdravom.

koza

printscreen

Foto: printscreen

5. Koriste prave preparate

Izuzetno je važno da koristite kvalitetne proizvode bogate vitaminima C i E, retinolom, antioksidansima, te drugim bitnim sastojcima. Pre nego što kupite nove proizvode, dobro se raspitajte i uradite malo “online” istraživanje. Pročitajte mišljenja drugih, ispitajte sastojke te uporedite te proizvode sa drugim proizvodima na tržištu. Takođe, posavetujte se sa dermatologom ili osobama koje prodaju preparate u apotekama ili drogerijama.