UMOR, VIRUSNE I BAKTERIJSKE INFEKCIJE! Ovo su simptomi pada imuniteta na koje morate obratiti pažnju! Evo kako da ojačate odbrambeni sistem organizma!

Potrebno je uvesti samo jednu promenu!

Kijavica, prehlada, bolest
Foto: Shutterstock

Imunitet je jedna od glavnih komponenti zdravog organizma. Ukoliko je imunitet jak, organizam se vrlo lako može izboriti sa svim virusima i infekcijama. Jak imunitet zavisi i od životnog stila, toga koliko je stres prisutan u svakodnevici, kao i od kvalitetnog sna. 

Ipak, zbog ubrzanog tempa života, mnogobrojnih obaveza i stresa, mnogi ljudi nisu u mogućnosti da sačuvaju imunitet, zbog čega je veoma važno da koliko je moguće vode računa i stres svedu na minimum. Treba da vode računa o svom psihičkom i fizičkom zdravlju, ali i da uzimaju jedan od najbitnijih minerala, koji je veoma uticajan kada je u pitanju jak imunitet, a to je cink.

Lactocare Daily 4
Foto:Promo

Višak kilograma i pad imuniteta mogu biti povezani sa nedostatkom jednog od najvažnijih minerala, cinkom, koji svakodnevno moramo unositi. Organizmu je potrebno osam miligrama cinka dnevno, a upravo zato što je potrebno tako malo i najmanji nedostatak, može loše uticati na zdravlje. Cink spada u esencijalne minerale, koji učestvuju u prenatalnom i postnatalnom razvoju. U ljudskom telu, cinka ima najviše u kostima i mišićima, ali i u noktima, kosi, jetri, očima i koži.

Cink je jedan on najvažnijih minerala, koji su potrebni organizmu, a ima ga u hrani, najviše onoj životinjskog porekla, pa je nedostatak češći kod osoba koje konzumiraju hranu isključivo biljnog porekla, zbog čega je preporuka da se ovaj vitamin unese u vidu kapsula "Lactocare Daily", kako bi se nadoknadio nedostatak, koji je ključan u očuvanju imuniteta. Cinka ima i u hrani biljnog porekla, ali to zavisi od njegove količine u zemljištu, gde se povrće gajilo.

Evo koji su osnovni simptomi narušenog imuniteta, ali i nedostatka cinka

Često ste prehlađeni

Nedovoljna količina cinka, vodi ka poremećaju imunog odgovora, to je znak da imunitet ne funkcioniše kako treba. Potrebno je da pratite ove simptome, ukoliko se pogoršavaju sa vremenom, konsultacija sa lekarom je neophodna, a u tom slučaju kako bi se cink što pre nadoknadio, preporuka je da se on uzima u vidu kapsula.

Spavate, a osećate se umorno!

Hroničan umor je znak pada imuniteta. U redu je ako se umorite od teškog rada, vežbanja ili sličnih situacija u kojima je umor sasvim normalna posledica. Međutim, ukoliko ste stalno iscrpljeni, ako se lako zadišete i male promene utiču na vaš nivo energije i na raspoloženje, to nije u redu i to je jedan od simptoma pada imuniteta, a u tom slučaju, najjednostavniji način da nadoknadite nedostatak cinka je uzimanjem kapsula cinka. 

Bakterijske infekcije

Ukoliko ste često u situacijama da posećujete lekara i da pijete antibiotike jer imate upalu uha, pluća, grla, desni ili slično, to je znak da se vaše telo baš i ne bori, kako treba protiv bolesti svojim antitelima, to je siguran znak da vašem telu nedostaje cink.

Lactocare
Foto: Promo

Alergije

Alergeni mogu da naprave veliki problem u organizmu. Na neke možete biti više osetljivi, na neke manje, ali definitivno sposobnost tela da se izbori sa alergenima zavisi od toga da li vam je pao imunitet ili nije. U velikom broju slučajeva alergijske reakcije su uspešno ublažene ili izlečene jačanjem imunog sistema, a to se najbrže može postići unošenjem cinka.

Teško zarastanje rana

Jedan od simptoma pada imuniteta je i teško zarastanje rana. Obično se ovo vezuje sa nedostatkom cinka koji omogućava regeneraciju ćelija u telu i zarastanje rana, mada uzroci mogu biti različiti i nijedan ne govori da vam je imuni sistem besprekoran.

Nedostatak cinka, odnosno slab imunitet, vidi se i na osnovu fizičkih promena

Cink može uticati na količinu histamina u telu, koje manjak cinka oslobađa, a ako se nađu u tkivu, izazivaju simptome kao što su: kijavica, curenje nosa, koprivnjača i osip.

Kada smo kod osipa, nedostatak cinka izaziva probleme sa kožom u vidu ekcema i bubuljica. U nekim težim slučajevima prepoznaje se po tome što se javljaju otvorene ranice na telu koje nisu izazvane fizičkim povredama, a prepoznaju se po tome što im treba dosta vremena da zarastu.

Kada je reč o ostalim fizičkim promenama, koje se javljaju zbog nedostatka cinka to su najčešće: tanka kosa, razdražljivost, oštećeni nokti i nagli gubitak težine.

 

 

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi