Čaj, suncokret
Shutterstock
Čaj, suncokret

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Čaj od maslačka, bilo da koristite, koren, list ili cvet veoma je lekovit i preporuka je da iskoristite upravo ovaj period i da ga uvedete u svoju svakodnevnu rutinu.

Ovaj čaj se razlikuje po ukusu i nutricionističkim vrednostim u zavisnosti od dela biljke koja se koristi. Na primer, koren maslačka leči jetru, lišće bubrege, a cvetovi daju najukusniji čaj na svetu.

Evo zašto da pijete čaj od maslačka.

1. Izvor vitamina

Čaj od maslačka je pun kalcijuma, gvožđa, kalijuma, vitamina K, A i B6, kao i riboflavinoma i tiaminoma.

Ako jedete lišće maslačka kao salatu, ono će vaše telo osnažiti više nego spanać ili brokoli.

2. Reguliše dijabetes

Čaj od maslačka može da snizi nivo šećera u krvi, što je ključno za kontrolu dijabetesa, kažu istraživanja.

3. Savršena zamena za kafu

Čaj od maslačka je snažan antioksidans i pun je minerala. Telu vraća energiju, a da pri tome ne sadrži kofein. Što je još interesantnije leči zavisnost od kofeina. Pa ako želite, jutro započnite čajem od maslačka umesto kafom.

4. Smanjuje upalu

Hronična upala može izazvati niz neželjenih zdravstvenih simptoma, uključujući bolove u zglobovima, osetljivost mišića, pa čak i glavobolju.

5. Pospešuje izbacivanje vode iz organizma

Čaj od maslačka je prirodni diuretik koji može da poveća učestalost mokrenja. Istraživanja pokazuju da je 1 čaša čaja od maslačka dovoljna da se smanji nadutost tela.

Maslačak čaj napitak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

 6. Ubrzava mršavljenje

Lišće maslačka prirodno inhibira lipazu pankreasa, što je enzim koji vaše telo oslobađa tokom varenja. Zbog ovoga čaj od maslačka će vam pomoći da brže izgubite kilograme.

7. Sprečava hronične bolesti

Zahvaljujući snažnoj mešavini antioksidanasa koje sadrži, samo jedna šolja čaja od maslačka pomoći će vašem telu da se izbori protiv slobodnih radikala. To sprečava oksidativni stres koji može dovesti do raka i drugih hroničnih bolesti.

8. Smiruje probavne probleme

Čaj od maslačka je prirodni diuretik i blagi laksativ. Samo jedna šoljica čaja posle jela, ubrzaće varenje i eliminisati zatvor, smanjiće grčeve i nadutost.

9. Pospešuje zdravlje jetre

Čak i naučna istraživanja kažu da je čaj od maslačka taj koji leči bolesti jetre. On podstiče protok žuči u jetri, što znatno smanjuje simptome bolesti jetre.

10. Sredstvo koje se bori protiv raka

Početni rezultati studije o maslačku pokazuju da ima sposobnost da telo odbrani od raka, jer koren ove biljke može da ubije ćelije kancerogenih melanoma bez oštećenja zdravih.

11. Sprečava infekcije urinarnog trakta

Zbog toga što je prirodni diuretik, čaj od ove biljke je efikasan u lečenju urinarnog trakta, pogotovo kada se pije zajedno sa čajem od uve. Čaj od maslačka će očistiti bubrege i sprečiti razvoj infekcije.

12. Jača kosti

Zahvaljujući mineralima koje sadrži ovaj čaj obezbeđuje sve ono što je našem telu neophodno za jake kosti i dobru odbranu od osteoporoze.

13. Poboljšava cirkulaciju

Bogat sadržaj gvožđa iz čaja maslačka omogućava i bolji protik krvi kroz telo.

Maslačak čaj napitak

Shutterstock

Foto: Shutterstock