Beba jede šargarepu ruča
Shutterstock
Beba jede šargarepu ruča

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ako očekujete prinovu ili možda želite da date budućim roditeljima ideju, možda će vas zanimati informacija o najčešćim dečjim imenima u Beogradu, ali i onim najoriginalnijim.

PROČITAJTE JOŠ:

U godini izna nas najviše dečaka u srpskoj prestonici ponelo je ime Luka, a Sofija je potvrdila svoje mesto na prvoj poziciji i tako već treću godinu za redom osvojila ubedljivo prvo mesto, piše sajt znacenje-imena.com. Ipak ove godine se desila i jedna velika promena.

Redosled prvih pet ženskih imena u 2018. godini je izgledao ovako: Sofija, Dunja, Sara, Teodora, Lena.

Beba roditelji maženje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Sofija je ime grčkog porekla koje znači "mudrost", i važi za najpopularnije ime na svetu u poslednjoj deceniji.

I ove godine je najviše dečaka rođenih u Beogradu ponelo ime Luka. Na drugom mestu se opet našao Stefan, a za njima kao i prošle godine u istom redosledu dolaze Vuk, Lazar i Filip.

Luka samouvereno vlada već više od deset godina, ne samo u Srbiji, već i ususednoj Hrvatskoj je već godinama na mestu broj jedan. Takođe i u Evropi se ovo ime našlo na svakoj top listi u oblicima Luka, Lukas, Luca ili Lucas.

Luka je izvorno grčkog porekla, izvedeno od grčke reči “luks” što znači “svetleći”, te se može se opravdano reći da je Luka “osvetlao” poslednjih 10 godina.

Beba Bebe

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ipak i na listi za dečake su se desile promene. Vukašin je ove godine po prvi put ušao među top 10 imena za dečake, a nov na listi je i Viktor.

U doba globalizacije se mladi roditelji sve češće odlučuju za imena koja se mogu izgovarati lako svuda u svetu. Na igralištima se neretko može čuti da majke dozivaju decu nesvakidašnjim imenima, a ove godine su zabeležena muška imena: Teo, Oleg, Mateo, Leon, Jasin. Što se tiče devojčica to su: Ema, Mia, Nika, Iris, Zoja, Tea.

 

Komentari (4)

Stojko

09.01.2019 14:08

Moji ce se zvati Jasin i Iris, bez obzira na to da li ce biti decaci ili devojcice. kad smo moderni, da idemo do kraja.

mia

09.01.2019 14:40

Meni su sada super imena koja nisu imena.Napr.Tesla

Medić

09.01.2019 20:53

Kod nas su u zadnjih petnaestak godina stasale duboko iskompleksirane generacije roditelja,kojima je, sve što dolazi sa istoka ili zapada ,bolje od onoga što je naše,pa i imena

mia

09.01.2019 23:14

Lada i ,Nika ,Nikita,Roman..