Lekovi
Profimedia
Lekovi

Profimedia

 Foto: Profimedia

Alchajmerova bolest je (najčešća) vrsta demencije koja uzrokuje probleme sa pamćenjem, razmišljanjem i ponašanjem. Simptomi se obično razvijaju polako i s vremenom se pogoršavaju do te mere da obolelim osobama znatno ometaju obavljanje svakodnevnih zadataka, te u nemalom broju slučajeva ovi ljudi na kraju završavaju u institucijama za zbrinjavanje starih. Leka nema (simptomi se samo mogu ublažiti), mada Japanci već godinama rade na upotrebi matičnih ćelija u ove svrhe i neke eksperimentalne terapije se već sprovode.

Faktori rizika
Još nije u potpunosti poznato šta prouzrokuje Alchajmerovu demenciju. Neki uzročni faktori, ipak, upućuju na razmenu materija u mozgu i na promene u naslednom materijalu, odnosno genima. Odlučujuću ulogu igra, pre svega, starosno doba, a tu su još i kardiovaskularne bolesti, pušenje, hipertenzija, dijabetes tipa 2, gojaznost, povrede glave...

S druge strane, faktori koji mogu da odlože i ublaže ovo oboljenje su visoko obrazovanje (takozvana kognitivna rezerva), stimulativno provedeno slobodno vreme (aktivna upotreba mozga i druženje), mediteranska ishrana, fizička aktivnost...

Lekovi Tablete Pilule Bočica sa lekovima

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Simptomi

Simptomi su različiti kod svake osobe, ali postoje neki tipični znaci koja rano mogu da ukažu na demenciju i koji pogađaju pre svega pamćenje, ali i druga područja života:

* Zaboravljanje neposredno proteklih događaja (nemogućnost ponavljanja neposredno stečenih informacija, zaboravljanje mesta ostavljanja nekih stvari držanih u ruci pre samo nekoliko trenutaka)

* Poteškoće u izvođenju svakodnevnih radnji (postaju suviše komplikovane, naročito ako ih treba obaviti u fazama, poput kuvanja)

* Problemi u snalaženju u nepoznatom okruženju

* Neobjašnjive promene raspoloženja, gubitak inicijative, depresija

Veoma često se javlja i gubitak apetita, nesanica (obolela osoba se puno šeta, ne drži je mesto), a karakteristični su i blaži oblici halucinacije.

Kod veoma naprednog stanja Alchajmerove bolesti javlja se nemogućnost zadržavanja mokraće i potpuni prestanak vođenja računa o sebi (nedostatak higijene). U krajnjem stadijumu bolesti, osoba više nije sposobna da se brine o sebi, javlja se potpuni gubitak kognitivnih funkcija i govora.

Alchajmerova bolest

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Dijagnostika

Opis tegoba iz ugla bolesnika i članova porodice stvara, pored telesnog ispitivanja, i osnov za dijagnozu, a sprovode se i psihički testovi kako bi se moguća demencija izdvojila od drugih oboljenja.

Kod sumnje na demenciju neophodne su i dijagnostičke procedure koje sprovodi lekar specijalista neurolog ili psihijatar. One uključuju razne testove i snimanja (kompjuterska tomografija, magnetna rezonanca, PET), kojima se mogu tražiti tipične promene u mozgu.

Lečenje
Za obolele od Alchajmerove bolesti trenutno ne postoji lek koji će ih u potpunosti izlečiti, ali su dostupni tretmani koji mogu privremeno da uspore pogoršanje simptoma i poboljšaju kvalitet života obolelih i njihovih staratelja. Za početni stadijum lake do umerene bolesti na raspolaganju su takozvani inhibitori acetilholinesteraze (AChEI).

Za umereno do teški oblik dostupan je takozvani antagonist NMDA receptora - memantin, za sada jedini lek iz ove grupe. On čuva mozak od viška transmitera glutamata, koji u visokim koncentracijama ima "razarajuće" dejstvo. Takođe se daju lekovi koji popravljaju raspoloženje pacijenta, umanjuju osećaj straha, ublažavaju uznemirenost, popravljaju san i utiču na eventualne halucinacije.