Čišćenje, pranje sudova, rukavice, domaćica
Shutterstock
Čišćenje, pranje sudova, rukavice, domaćica

Shutterstock

Čišćenje, pranje sudova, rukavice, domaćica, Foto: Shutterstock

Ljudi poseduju prirodnu sposobnost da se fokusiraju na određene stvari, ali je bitno da se sa odrastanjem taj fokus pojača.

Neurolozi zapravo kažu da je “pažnja čuvar svesti” i da je vrlo bitno da vežbamo na održavanju pažnje kako starimo.

Poboljšanje fokusa pažnje ne znači da ćete sada raditi razne vežbe za koncentraciju, niti raditi ukrštene reči kako biste razvijali moždane vijuge.

Vaš fokus možete da vežbate kroz svakodnevnu rutinu.

Mašina za pranje sudova posuđa

Shutterstock

Mašina za pranje sudova posuđa, Foto: Shutterstock

Razmislite koji je to posao koji obavljate svaki dan, pa čak i nekoliko puta dnevno i uz pomoć kojeg možete da vežbate koncentraciju i fokus?

Jedan od tih poslova je pranje posuđa. Da, dobro ste pročitali.

Sigurno se sada pitate kako pranje posuđa može dovesti do bolje funkcije mozga.

Prilično je jednostavno: kada perete posuđe, vi ste u potpunosti fokusirani na taj zadatak. Obavljanje više poslova nije preporučljivo jer vam pažnja postaje ugrožena i niste sposobni da zadržite fokus na više stvari istovremeno. Kako starite fokus vam je sve lošiji, pa obavljanje više poslova u isto vreme samo otežava stvari.

Svakako, ovde pranje posuđa nije toliko bitno koliko je bitno da se vi usredsredite na ono što radite. Koji god kućni posao da obavljate, on vam može poslužiti za vežbanje funkcija mozga. Bitno je da budete fokusirani na zadatak koji obavljate od početka do kraja.

U tim momentima nemojte da mislite ni na šta drugo, osim na posao koji obavljate. Otkrijte koji zadatak vama odgovara za vežbanje funkcija mozda (kao što su baštovanstvo, zanati, pletenje…).

PROČITAJTE JOŠ: