Žena, nova godina, praznik, program, televizor, tuga, raskid
Shutterstock
Žena, nova godina, praznik, program, televizor, tuga, raskid

Shutterstock

Foto: Shutterstock

"Prigrlite svako osećanje koje vam se pojavi, svesni da su vam osećanja ove godine promenjena, da ste drugačiji nego što ste bili. Prošli smo kroz Scile i Haribde (bezizlazne situacije) pandemijske neizvesnosti i straha. Prihvatite da je u redu što se se ne osećate praznično", predočila je dr Vasiliki Simoglu, licencirani piholog Centra za psihološku dobrobit iz Dubaija.

Jer, kako kaže, godina za nama je po svemu drugačija od drugih, obeležena pandemijomi zbrkom globalnih razmera, donela je drugačije raspoloženje u periodu novogodišnjih i božicnih praznika.

S jedne strane zbog sveprisutnih antiepidemijskih restrikcija, ali s druge i zbog toga što ce mnogi osetiti posledice brojnih frustracija nagomilanih u godine korone.

Mnogi se neće osećati sasvim svoji, a nagomilani premor, strepnje, finansijska neizvesnost, briga za sopstveno i zdravlje onih koje volimo uticaće i dubinski promeniti parametre našeg psihičkog zdravlja.

Kod mnogih se javljaju znaci agarofobije, pa dr Vasiliki preporucuje da se u takvim slučajevima iskreno suočimo sa strahom od otvorenog prostora, ali i da pokušamo da shvatimo šta nas uveseljava ili zaokuplja našu pažnju dok smo kod kuće.

"To je prilika da ponovo otkrivamo zaboravljena ili potisnuta iskustva i da krenemo u putovanje kroz svoje unutrašnje biće. Tada smo otvoreni za učenje i eksperimente sa novim, do tada neotkrivenim i nepoznatim aktivnostima", kaže dr Simoglu.

muškarac, seta,tuga, astrologija

shutterstock

Foto: shutterstock

Pandemija je uticala na našu spontanost i ugrozila naše socijalno biće, ali zahvaljujuci društvenim mrežama uvek možemo da se povežemo s ljudima koje ne možemo da vidimo i ostvarujemo neposrednu interakciju.

Psiholozi preporučuju da zapisujemo svoje misli i osećanja, da im svakodnevno poklonimo bar po malo pažnje.

"Ne bi trebalo da oklevamo da radimo stvari koje priželjkujemo samo zato što nema nikoga pored nas da podeli osecanja sa nama. Kraj godine i novogodišnji praznici sve nas podstiču da razmišljamo otpimistično, da se nadamo novom početku životnog ciklusa. Prelazak u novu godinu je prilika da zaista prihvatimo da smo se promenili i da usvojimo sa radošcu, I bez straha, naše novo JA. Novogodišnji ''melanholični bluz'' trebalo bi da nam otvori puteve ka smislenoj i korisnoj tranzciji i zrelijem i snažnijem JA za godinu koja nam dolazi", poručila je dr Vasiliki Simoglu.