Vakcinacija, vakcina
Tanjug
Vakcinacija, vakcina

Tanjug

Foto: Tanjug

U trenutku kada raste panika u svetu zbog pojave novih sojeva korona virusa, kompanija Moderna saopštila je sjajnu vest – njihova vakcina štiti od novih varijanti!

U saopštenju kompanije navodi se da je njihova vakcina pokrenula imuni odgovor koji kod dve varijante virusa korona, prvo otkrivenih u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi, dokazali su laboratorijski testovi.

Međutim, ono što je zabrinulo naučnike je činjenica da se pokazalo da su antitela koja stvara vakcina manje efikasna u neutralisanju južnoafričkog soja virusa korona – preciznije, vakcina Moderna je šestostruko manje efikasna u zaštiti od ovog soja virusa, koji uspeva da izbegne delove imunološkog odgovora.

Iz predostrožnosti, Moderna je najavila da će obaviti dve nove studije, kako bi proverila da li će tri doze vakcine, umesto dve kako se sada prima, štiti više. Takođe, naučnici su već napravili novu vakcinu koja je posebno fokusirana na južnoafrički soj virusa, i smatraju da bi ona mogla da se koristi kako bi se pojačao odgovor imunog sistema na novi soj. U planu je da se narednih meseci sprovede testiranje ove vakcine.