Zubar, zubi, kamenac, osmeh, stomatolog
Shutterstock, ilustracija
Zubar, zubi, kamenac, osmeh, stomatolog

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Kada se bol pojavi, pre svega bitno je da ga prepoznate, a onda i da adekvatno reagujete, zbog toga smo razgovarali sa dr stomatologom Milicom Sinđelić.

 Međutim, često se dešava da ljudi pomešaju bol od karijesa s upaljenim desnima, pa su u nedoumici da li da se jave stomatologu, naročito sad kada se zbog pandemije izlazak iz kuće preporučuje samo u slučaju krajnje nužde.

stomatolog

privatna arhiva

Foto: privatna arhiva

- Nekada se pacijenti žale da ne mogu tačno da lokalizuju odakle bol potiče. Za svako bolno stanje najbolje je da pozovete stomatologa. On će vam reći da li je potrebno da dolazite u ordinaciju i kako možete ublažiti bol. 

Upala desni ili gingivitis je infekcija zubnog mesa usled skupljanja bakterija u džepovima oko zuba, što kasnije, ako se ne leči, može da izazove paradentozu.

- Osnovni faktor za nastanak zapaljenja su dentalne naslage i njihovo neredovno uklanjanje zbog kojih vremenom nastaje kamenac - ističe dr Sinđelić.

Zubar, zubi, kamenac, osmeh, stomatolog

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Zapaljenje desni, prema rečima naše sagovornice, nastaje kao posledica neredovne ili neadekvatne oralne higijene.

- Pored paste i četkice potrebno je koristiti interdentalne četkice ili konac koji će ukloniti naslage oko delova zuba gde obična četkica ne može da priđe. Pravilna tehnika pranja podrazumeva pokrete četkice, kako su nas učili kao male, za gornju vilicu kako kiša pada i za donju vilicu kako trava raste - navodi dr Sinđelić.  

Prvo što primetimo su upaljene i crvene desni, koje čak i bole. Drugi, takođe indikativan simptom jeste krvarenje desni. Ipak, dešava se da desni krvare i kad se intenzivnije peru zubi, što nije znak za paniku. Međutim, ako nakon svakog pranja zuba primetite krv, a pritom osećate i bol, onda je verovatno da imate upalu desni.

Stomatolog ordinacija zubar

Shutterstock

Foto: Shutterstock

- Pacijenti se uplaše pa onda izbegavaju pranje zuba u toj regiji, što samo pogoršava stanje. Preporuka je da se koristi četkica s mekim vlaknima jer se takvom četkicom ne mogu napraviti mehanička oštećenja desni, a pravilnom tehnikom se uklanjaju sve naslage. Mogu se koristiti specijalne tečnosti za ispiranje usta ali pre upotrebe potrebno je konsultovati se sa stomatologom - kaže dr Sinđelić.

Iako će svako prvo da posegne za prirodnim lekovima da bi smanjio bol, naša sagovornica ne preporučuje da se lekovi uzimaju na svoju ruku, navodeći da se „dešava da pacijenti tada sebi naprave više štete nego koristi“.

- Stomatolozi primaju samo hitne slučajeve u koje spadaju krvarenja, infekcije s otocima i intenzivni bolovi koji ne prestaju nakon uzimanja analgetika. Sve intervencije, kao što su lečenja zapaljenja nerva, sanacija karijesa, protetika i estetika u ovoj situaciji se odlažu. Smanjimo kontakte, budimo odgovorni prema sebi i prema drugima.

Prirodni preparati za prvu pomoć ČAJ OD ŽALFIJE  Žalfija će smiriti upalu ako ispirate usta nekoliko puta dnevno. MORSKA SO  Morsku so treba staviti u ključalu vodu, pustiti da odstoji, a onda tom slanom vodom ispirati usta. Ova tečnost poslužiće kao drenaža kod otvorenih zuba, a ujedno će i smanjiti otok.