reiši gljiva
pixbay
reiši gljiva

pixbay

Foto: pixbay

U kineskoj medicini se reiši gljiva koristi više od 4.000 godina. Leči bolesti srca i hepatitis, a zaustavlja i rast tumorskih ćelija.

Prilikom ispitivanja reiši gljive u Linus - Pauling Institutu za nauku i medicinu u SAD, na 250 pacijenata obolelih od tumora, kod kojih oficijelna medicina nije dala rezultate, primećeno je da tretiranje ovom gljivom u većim dozama u kombinaciji sa vitaminom C daje neverovatne rezultate.

U tradicionalnoj medicini se odavno koristi za povećanje imunostimulativne aktivnosti, a u moderno vreme sve više i za ublažavanje negativnih efekata hemo i radioterapije. Naučnici njene pozitivne efekte objašnjavaju time što sadrži visoku koncentraciju organskog germanijuma, polisaharide i tripertene-komponente koje dokazano jačaju naš imuni sistem.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini "Ganoderma lucidum" služi za tretiranje bolesti pet ključnih organa kod ljudi - srca, pluća, jetre, pankreasa i bubrega. Pomaže i kod drugih oboljenja kao što su digestivna, neurološka, endokrinološka, kao i u regulaciji celog telesnog mehanizma i metabolizma osiguravajući tako da svi organi rade normalno.

Reiši podiže imunitet, a pozitivno utiče na jetru, srce i nervni sistem.

reiši gljiva

Printscreen/Youtube

Foto: Printscreen/Youtube

Čaj od gljive reiši

Čaj : Reiši čaj je tradicionalan način pripremanja pečurke na dalekom istoku.

Način pripreme: Iseći reiši na male komade, što manje to bolje, potopiti u vodu i ostaviti je preko noći. Kuvati je na slaboj vatri 30 min, nakon čega se može konzumirati.

Napitak pripremiti za najviše 3 dana, obavezno je držanje u frižideru ukoliko se kuva za 2-3 dana, a preporučuje se da se napitak zagreje pre konzumiranja, ali ne da proključa nego da bude topao čaj. Jedna engleska naučnica je nedavno izdala publikaciju u kojoj navodi da se reiši najbolje apsobuje u organizam pri konzumnoj temperaturi od 60-70 stepeni. Preporučuje se konzumiranje pre jela osim za osobe sa stomačnim problemima koje bi trebalo da napitak koriste posle jela.

Druge vrste pripreme gljive reiši
Tonik: Staviti 15 grama sušene Ganoderme u vino ili brendi i ostaviti 3-4 meseca da odstoji a najmanje 6 nedelja. Preporučuje se konzumiranje jedne male čašice dnevno.

Supa: Dodati sušene komade reiši supi ili čorbi po vašem izboru i kuvati na laganoj vatri 1-3 sata a potom izvaditi komade reiši iz supe.

Sušeni komadi gljive reiši se mogu kuvati najviše dva puta.

Iz našeg iskustva najbolje je konzumirati čaj od sušene reiši u takvom obliku kakav nam je priroda dala iako se na tržištu mogu pronaći i još neke varijante u različitim oblicima. Držimo se one stare dokazane priče da je uvek bolje uzimati prirodno iz prirode a ne modifikovano, baš kao i sa domaćim biljkama i namirnicama.