JEDNOM BILJKOM DO TRANSFORMACIJE TELA Žene, spremajte pšenicu: 5 razloga zbog kojih morate da je jedete (RECEPT)

Višestruko dejstvo.

pšenica
Foto: shutterstock

Među brojnim modernim trendovima velnes kulture i zdravog življenja, u poslednje vreme je aktuelno mišljenje da pšenicu treba izbegavati. Ipak, ova popularna žitarica milenijumima unazad služi kao osnovna sirovina ljudske ishrane, što, imajući u vidu njena hranljiva i korisna svojstva, apsolutno opravdava njenu upotrebu.

Ukoliko je obrađena na prvi način, pšenica kao najvažnija i najčešće korišćena žitarica na svetu svakako ne treba da izostaje sa naših trpeza.

Cela zrna ove žitarice su bogata izuzetno korisnim nutritijentima za naše zdravlje i organizam. Upotreba intgralne pšenice u ishrani je korisna i blagotvorno deluje na čovekov celokupan sistem. Konzumacija kuvane pšenice na redovnom nivou može da deluje preventivno na pojedina zdravstvena stanja, poput opstipacije, hemoroida i raka debelog creva.

pšenica
Foto: shutterstock

Verovatno ne postoji biljka koja je više upotrebljavana i poznatija na celom svetu. Pšenica, na latinskom Triticum, kako se smatra, potiče iz jugozapadnih delova Azije i veruje se da je u ishrani korišćena i pre čak dvanaest milenijuma.

Odavno je smatrana biljkom koja ima važnu religioznu ulogu u mnogim drevnim kulturama, upravo zbog hranljivosti na kojima su počivala pokolenja starih, pa i savremenih naroda.

U grčkoj, rimskoj, sumerskoj, ali i finskoj mitologiji postoje božanstva pšenice. U nekim delovima Kine i danas se smatra za svetu biljku. Jedna trećina ukupne svetske populacije svoju ishranu zasniva u pravo na upotrebi pšenice i njenoj obradi na različite načine.

Proizvodi od pšenice dominiraju na svetskim tržištima i u prehrambenoj industriji, te se ona i dalje smatra jednom od najznačajnijih žitarica na Zemljinoj kugli.

Mlada pšenica
Foto: Shutterstock

Celo zrno pšenice predstavlja obilje vitamina i minerala. Posebno su značajni vitamini B kompleksa, koji su izuzetno značajni za ishranu celokupnog ljudskog organizma, snagu i imunitet.

Zrno pšenice je bogato beta karotenom, vitaminom E, kalcijumom, magnezijumom, fosforim i gvožđem. Pšenicaima veći udeo proteina od svih ostalih žitarica.

U 100 gr nekuvane pšenice ima 351 kalorija, 13gr belančevina, 2.5 gr masti i 70 gr. ugljenih hidrata. Masti se nalaze u klicama pšenice, dokmineralni sastojci čine omotač samog zrna. Zbog toga je najbolji i najiskoristiviji način konzumiranje integrale pšenice, odnosno celog zrna.

Božićna pšenica, praznik
Foto: shutterstock

Za šta je korisna kuvana pšenica?

Skuvana integralna pšenica je izvrstan izvor hranljivih sastojaka, sa posebnim akcentom na hranljiva vlakna i minerale. Ona obezbeđuje optimalnu količinu korisnih materija za ljudski organizam i uopšte ima beneུt za zdravlje.

U jednoj šolji kuvane pšenice ima 151 kalorija, 8.19 gr hranljivih vlakana, 58 gr magnezijuma,11.1 gr mangana, 0.09 gr triptofana. 

Prevencija raka 

Kuvana pšenica sadrži lignane, fitonutritijente koji imaju antikancerogeno dejstvo, a naučna istraživanjasu pokazala da ovo posebno važi za kancer dojke. Jedna studija je pokazala da konzumacija male doze integralnih pšeničnih mekinja dnevno može da smanji koncentraciju žučne kiseline i bakterija u stolici, za koje se smatra da mogu da budu podstrekači karcinoma debelog creva.

Regulacija telesne težine 

Upotreba integralne kuvane pšenice može da pomogne u regulisanju i održavanju telesne težine, jer sprečava pojavu metaboličkog sindroma sakupljanja masti u predelu stomaka, a istovremeno pruža optimalnu količinu dobrog holesterola, triglicerida i održava krvni pritisak 

Brašno, Pšenica
Foto: Shutterstock

Lečenje hroničnih upala 

Kuvana pšenica obiluje betainom, korisnim sastojkom koji igra važnu ulogu u ublažavanju hroničnih upalnih procesa.

Prirodni laksativ 

Integralna pšenica, posebno mekinje, deluju kao prirodan laksativ, budući da su bogate boljnim vlaknima, fosforom i B vitaminima.

Zašto konzumirati integralnu kuvanu pšenicu?

Integralna kuvana pšenica sadrži veliki udeo hranljivih materija koje sadrži i samo zrno ove žitarice. Za razliku od nje, sve druge prerađevine gube značajan deo korisnih sastojaka. Upravo zbog toga i preovladava trend izbegavanja pšenice u ishrani, misleći pritom najpre na belo brašno i slične proizvode.

Belo pšenično brašno ima minimalnu korist za zdravlje, pošto se tokom prerade gubi više od 50 odsto njene hranljive vrednosti. Ono je siromašno u vitaminima B kompleksa, vitaminu E, folnoj kiselini, fosforu, cinku, vlaknima, gvožđem i svim drugim elementima.

Integralno pšenično brašno, naprotiv, sadrži sve ove sastojke. Zato se prepručuje da se umesto testenina od belog brašna konzumiraju one od integralnog pšeničnog brašna.

pšenica
Foto: Printscreen Youtube

Priprema kuvane pšenice

Poput drugih žitarica i pojedinih mahunarki, pšenica se najbolje sprema kada se preko noći potopi u vodu. Nakon toga se procedi i kuva.

Količina vode za kuvanje treba da bude u nivou četiri prsta iznad pšenice. Kuva se oko pola sata do četrdeset minuta na tihoj vatri, da polako vri. Gotova kuvana pšenica može da se konzumira i kao poslastica i kao deo obroka.

Mogu joj se dodavati orašasti plodovi, cimet, med, suvo grožđe, a svima je poznat bogat ukus žita sa šlagom.

Salata od kuvane pšenice

Kuvana pšenica je odličan izbor za pripremu ukusne i hranljive obrok salate.

Za pripremu ovog recepta je potrebno: 300 gr pšenice; 1 i po šolja seckanog peršuna; Pola šolje seckanih listova nane; 1 crni luk iseckan na kockice ili kolutove; 1 paradajz; Nekoliko listova zelene salate; četvrtina šolje limunovog soka; četvrtina šolje maslinovog ulja; Pola kašičice soli; Malo bibera.

Pšenicu oprati i skuvati po navedenom postupku, dok ne omekša, a potom je preliti hladnom vodom. Kada se prohladi, pšenicu ocediti i dodati sve ostale sastojke. Dobro promešati, a najbolje pustiti par minuta da se sve sjedini i da se razviju ukusi.

Ova salata je odlična i kao prilog, ali i kao hranljiv i samostalan obrok.

Pšenica
Foto: Profimedia

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi