Depilacija, nega, koža, dlake
Shutterstock, ilustracija
Depilacija, nega, koža, dlake

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Nošenje uskih farmerki takođe može povećati rizik od vulvonijie, hroničnog i neobjašnjivog bola u vagini ili njenom spoljnom delu.

Stručnjaci navode da brazilska depilacija, koja je sve popularnija a podrazumeva potpuno uklanjanje dlačica sa stidnice, ostavlja kožu izloženu trenju što može dovesti do većeg rizika od infekcija i otoka.

Naučnici na Univerzitetu u Bostonu ispitali su 434 žene između 18 i 40 godina. Polovina je patila od bolova u vagini nakon čega su ih stručnjaci ispitali o navikama u higijeni.

 

Takođe, one koje su nosile tesne farmerke ili pantalone više od četiri dana nedeljno imale su dvostruko veći rizik od bolova u nervnim završecima.

"Povećanjem učestalosti uklanjanja stidnih dlačica direktno iz ove regije posebno kod adolescenata, mikroabrazije u ovoj osetljivoj oblasti mogu mlade žene učiniti podložnijim imunološko-upalnim komplikacijama", ističe dr Bernard Harlov dodajući da su mikroabrazije male pukotine na koži koje su izazvane uklanjanjem dlačica (brijanjem ili depiliranjem).

Depilacija, nega, koža, dlake

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Vulvodinija je hronični bol u stidnici i oko nje, koji nije uzrokovan ničim očiglednim ili vidljivim. Bol može biti u vidu peckanja, a može se pogoršati kada se osoba dodirne ili sedne. Iako uzroci ovog bola nisu dobro poznati, veruje se da je u pitanju nervni bol koji može biti izazvan povredom na operaciji, porođajem ili disfunkcijom živca. Verovali ili ne, od vulvodinije pati jedna od šest žena.

Komentari (1)

Pera Detlic

12.05.2019 12:32

Ja sam mojoj reko, mozes da je farbas i sisas ali da je brije nikako.