NAUČNICI KONAČNO SAGLASNI! ZDRAVLJE Ovaj vitamin štiti od korone, a evo gde ga najviše ima

Smanjuje rizik od infekcije i posledica korona virusa, kojim je širom sveta zaraženo više od 33 miliona ljudi...

Korona
Foto: MANU FERNADEZ/TANJUG/AP

Vitamin D može da smanji rizik od infekcije i posledice kovida 19, pokazalo je novo istraživanje u SAD.

Naučnici pozivaju ljude da uzimaju dodatke vitamina D kako bi smanjili rizik od komplikacija usled infekcije virusom korona, piše "Dejli mejl".

DA LI STE POJAČALI UNOS VITAMINA D U POSLEDNJE VREME?

Ukupan broj glasova: 331

  • Da!: 62% (205)
  • Ne!: 38% (126)

Vitaminske tablete se koriste u mnogim zemljama za lečenje pacijenata zaraženih virusom korona, ali novo istraživanje potkrepljuje tvrdnju da su suplementi vitamina D i virus korona povezani.

Prema novim studijima, kod pacijenata sa dovoljnim nivoom vitamina D manja je verovatnoća da dožive fatalne komplikacije usled kovida-19.

Takođe, otkriveno je da deluje na smanjenje stope infekcije.

Istraživači tvrde da je dovoljan procenat vitamina D povezan sa značajno smanjenim nivoom inflamatornih markera i sa jačanjem imunih ćelija.

Prema istraživanjima Medicinskog fakulteta Univerziteta u Bostonu, pacijenti stariji od 40 godina koji su imali dovoljno nivoa vitamina D imali su oko 51 odsto manje šansi da umru od virusa.

Osim što vitamin D smanjuje mogućnost infekcije pacijenti koji su dnevno uzimali dozu vitamina D imali su manje šansi od komplikacija usled infekcije.

Vitamin D se nalazi u džigerici, masnim ribama, buteru, pečurkama, jajima...

jaja
Foto: Shutterstock

Naučnici, osim odgovarajućeg načina ishrane, preporučuju kao meru za obezbeđivanje dovoljne količine vitamina D i izlaganje sunčevim zracima koji kroz kožu podstiču proizvodnju tog vitamina.

Dovoljno je samo 10 do 15 minuta dnevno izlagati lice i podlaktice sunčevim zracima da bi se stvorile potrebne količine vitamina D.

Više informacija o sličnim temama saznajte OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi