Brijanje nogu
shutterstock
Šminkanje, šminka, lice, nega

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Koliko ste puta pozajmile dečkov brijač ili sestrine makazice za nokte? Iako vam se čine bezazlenima, ovakve vam stvari mogu ozbiljno narušiti zdravlje. Dermatolog Vitni Bou i profesor mikrobiologije i patologije dr. Filip Tijerno su otkrili koje stvari nipošto ne biste smeli deliti s drugim ljudima.

PROČITAJTE I:

 

1. Sapun

Nakon svake upotrebe, na sapunu ostaju mikrobi sa vaše kože, čak i kada je u pitanju antibakterijski. Sapun nikada nemojte držati u vlažnoj posudici jer je to raj za razvoj bakterija, gljivica i virusa. Sapunom možete preneti čitav niz oboljenja: od želučanog virusa do infekcije stafilokokom koji može uzrokovati ozbiljne bolesti. Jedino ga smete koristiti sa seksualnim partnerom.

SAPUN, TEČNI SAPUN, KUPATILO

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

2. Peškiri

Ako vaš peškir neprijatno miriše, potrebno mu je jedno pošteno pranje na 95 stepeni jer je prepun bakterija, gljivica i plesni. Vlažni peškiri su pravi rasadnik bolesti pa ih uvek održavajte suvima. Preporučuje se pranje posle četvrtog brisanja.

3. Brijač

Kada se brijete, žilet skida mrtve ćelije kože zajedno s bakterijama, a što ih više ljudi koristi, to je rizik od infekcije veći. Brijanje sa sobom donosi i posekotine pa će bakterije vrlo lako ući u vaš krvotok, a nemojte zaboraviti ni da se krvlju prenose teški virusi poput hepatitisa i HIV-a.

Brijanje, noge, koža, telo, brijač

Shutterstock

Foto: Shutterstock

4. Grickalice, makazice za nokte i pinceta

Nokti, pogotovo oni na nožnim prstima, skrivaju razna gljivična i bakterijska oboljenja pa njihovo deljenje nije pametna ideja. Isto tako i pinceta, posebno kada se čupaju urasle dlake. Nakon svake upotrebe obrišite ih alkoholnom maramicom, ali svakako je najbolje imati svoj pribor za uređivanje noktiju i dlačica.

PREPORUČUJEMO:

 

5. Bilo šta u posudici (krema za lice, puder…)

Svaki put kada neko gurne prste u posudicu, bakterije s njih kontaminiraju čitav sadržaj pakovanja pa se prenose na lica osoba koje iza toga koriste kremu.

6. Dezodorans

Kada nanosite dezodorans u stiku, na njega se uhvati mali milion bakterija koje su potencijalni uzročnici infekcija. Ako ste baš prisiljeni koristiti tuđi stik, prvo ga dezinficirajte vatom natopljenom u alkohol.

Dezodorans, sprej, znoj, znojenje, vrućina, higijena, nega

Shutterstock/Ilustracija

 Foto: Shutterstock/Ilustracija

7. Balzam za usne

Usne imaju bogatu mrežu krvnih sudova tik ispod (vrlo, vrlo tanke) površine kože, pa mikrobi s balzama za usne vrlo lako mogu ući u krvotok.

8. Četkica za zube

Čak i ako isperete četkicu nakon upotrebe, na njoj ostaju bakterije koje se tokom noći razmnožavaju. Vaše bakterije neće vas učiniti bolesnim, ali tuđe vam mogu preneti nove patogene: od onih koji uzrokuju prehladu, do streptokoka.

Četkica Pasta za zube Pranje zuba Konac za čišćenje zuba

Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

9. Japanke i papuče za tuširanje

Ako se već želite zaštititi od gljivica pa se obujete pre nego uđete pod tuš u javnoj kupaonici, kakvog smisla ima obuti obuću koju je neko rugi već nosio? Razmislite.

10. Slušalice

Svakako biste trebali izbjegavati deliti slušalice za uši s drugim ljudima. Količina bakterija povećava se ako se tokom njihovog korišćenja znojite (npr. prilikom vežbanja) jer vlaga pospešuje razvoj bakterija. Korištenjem tuđih slušalica rizikujete infekciju ušnog kanala bakterijama poput stafilokoka i streptokoka.

Žena je doživela infarkt samo dan nakon lekarskog pregleda, jer nije uradila ovo!

AUTOR: 24sata.hr/M.M. DATUM I VREME: 23.09.2019. 14:00 - 23.09.2019. 14:32 Samo jedan dan nakon lekarskog pregleda, na kojemu je sve bilo u redu, 63-godišnja žena doživela je srčani udar Foto: Shutterstock Samo jedan dan nakon lekarskog pregleda, na kojemu je sve bilo u redu, 63-godišnja žena doživela je srčani udar.

 

BONUS VIDEO:

Najbolje obučen muškarac u Srbiji