bebe
print screen Facebook
bebe

print screen Facebook

 Foto: print screen Facebook

Ono što posebno zabrinjava i iznenađuje, jeste ogroman broj dece i odojčadi među žrtvama kovida. Uprkos dokazima svih svetskih stručnjaka da korona retko ubija decu, u Brazilu je 1.300 beba umrlo od virusa. Pitanje je zašto?

Džesika Rikarte, majka čiji je jednogodišnji sin preminuo od kovida, ispričala je za BBC da su lekari odbili da testiraju njenu bebu, rekavši da njegovi simptomi ne odgovaraju profilu virusa. Dva meseca kasnije, mališan je preminuo od komplikacija izazvanih kovidom-19.

Prema podacima brazilskog Ministarstva zdravlja, u toj zemlji je u periodu od februara 2020. do 15. marta 2021, kovid odneo živote najmanje 852 dece uzrasta do 9 godina. Među njima je i 518 beba, koje nisu napunile ni godinu dana. Po proceni dr Marinjo, taj broj je duplo veći.

Komplikacija koja dovodi do fatalnog ishoda, kada je reč o deci, jeste nespecifični akutni respiratorni sindrom, koji je po rečima dr Marinjo usmrtio 10 puta više dece nego ranijih godina. Kada se uzme u obzir da se nalazimo u jeku pandemije, dr Fatima procenjuje da je virus ustvari usmrtio 2.060 dece mlađe od devet godina, uključujući 1.302 bebe.

Koronavirus u Brazilu

EPA/ Joedson Alves

Foto: EPA/ Joedson Alves

Zašto u Brazilu umiru bebe u tako velikom broju?

Stručnjaci smatraju da je to prvenstveno povezano sa ogromnim brojem obolelih u ovoj zemlji.

"Naravno, što više slučajeva imamo, to je više i hospitalizacija i raste broj preminulih u svim starosnim kategorijama, uključujući i decu. Kada bi pandemija bila kontrolisana, ovaj scenario bi mogao da se izbegne", kaže Renato Furi, predsednik Naučnog odeljenja za Imunizaciju pri Udruženju pedijatara u Brazilu.

"Deca češće imaju dijareju, bolove u stomaku i grudima. Zbog toga što se kasni sa dijagnozom, deca nam stižu u bolnice kada su već u ozbiljnom zdravstvenom stanju, koje se često na kraju iskomplikuje, i na kraju dođe do smrtnog ishoda", kaže doktorka.

PROČITAJTE JOŠ: