sunce sunčanje bazen leto
Profimedia
Sunčanje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Bez sunca na zemlji nema života, ali koliko god je ono veličanstveno, toliko je i opasno, naročito zbog štetnog zračenja koje nam šalje. Sunce proizvodi elektromagnetske zrake, od kojih je nama vidljiv samo jedan manji deo.

Sunce zrači infra crvenim zračenjem (IR-A) i ultraljubičastim zračenjem (UVA, UVB i UVC).
Od ukupne sunčeve energije koja dolazi do površine Zemlje, najveći deo zračenja od čak 56% predstavlja IR zračenje, 39% je vidljivo svetlo i oko 5% predstavlja UV zračenje.

Infra crveno A zračenje (IR-A) predstavlja gotovo trećinu ukupnog sunčevog zračenja, dok UVA i UVB zračenje čini samo 7% ukupnog sunčevog spektra.

Dermatolozi poručuju da je IR-A četiri puta jače i štetnije od UVA i UVB zračenja zajedno i da dovodi do mnogobrojnih i dugoročnih oštećenja kože. To štetno infra crveno zračenje prodire najdublje u kožu, izazivajući brojna oštećenja DNK, zbog čega se direktno povećava rizik od pojave raka kože.

SAVETI ZA PRAVILNU ZAŠTITU OD SUNČEVOG ZRAČENJA:

- Odabrane zaštitne kreme koristiti svakodnevno, ako ste izloženi suncu više od 10 minuta.

- Ponavljati premazivanje zaštitnim sredstvom nakon kupanja, znojenja ili brisanja peškirom.

- Obratiti paznju da odabrana krema za sunčanje, osim od UVA i UVB zračenja, štiti i od infracrvenog (IR-A) zračenja koje je daleko jače i štetnije za kožu, jer prodire najdublje u njenu strukturu.

- Bilo bi najbolje da zaštitna krema ne sadrži veštačke hemijske filtere kao zaštitu od sunčevog zračenja, bolje rešenje su svakako mirkopigmenti.

- Ne produžavati sunčanje zbog korišćenja većeg faktora.

- Izbegavati izlaganje suncu u periodu od 10h do 16h.

- Prilikom boravka u hladovini zaštita od Sunca je takođe potrebna.

- Zato je posebno važno izabrati zaštitu od sunca koja pored UVA i UVB filtera, sadrži i zaštitu od infra crvenog zračenja (IR-A), kako za zrelu kožu odraslih, tako i za dečiju kožu čija zaštita mora biti pouzdana.

Zaboravite crvenilo i alergiju kože uz jedinstvenu zaštitu od štetnog infracrvenog zračenja!

Sunčanje Suncobran Ležaljka Plaža More Letovanje Odmor

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Svi Ladival proizvodi ne sadrže konzervanse, emulgatore, parfeme, paraben, masnoće, boje, kao ni veštačke– hemijske filtere za zaštitu od sunca.

Ladival proizvodi za kožu alergičnu na sunce (spf 20, spf 30, spf 50+)

- pogodni i za masnu kožu, sklonu aknama

- oblici posebno za lice (spf 30 i spf 50+)

Ladival

Promo

Foto: Promo

- posebna tehnologija ulja u vodi

- pogodni za decu sa atopijskim dermatitisom i neurodermatitisom

- transparentni sprejvi, bez mirisa, boja i konzervansa

- vodootporni

- veoma praktični, mogu se raspršivati u bilo kom položaju - pod bilo kojim uglom

- nije potrebno utrljavati ih nakon prskanja kože

- srednja i visoka zaštita (spf 20 i spf 30)

Ladival Sport & Aktiv je kompaktna zaštita od sunca za sve kojima je i kod pojačanog znojenja na suncu, važna pouzdana zaštita. Omiljena zaštita od sunca naročito kod muškaraca i za sve fizički aktivne osobe.
Ladival Sport&Aktiv sprejevi se jednostavno nanose prskanjem i izuzetno su praktični jer mogu da se prskaju u bilo kom položaju. Ovo olakšava stizanje spreja do teško pristupačnih delova tela (leđa, ramena). Takođe je veoma pogodan za kosmate delove tela.

Obavezna nega posle sunčanja

Ladival linija proizvoda pruža zaštitu od potpunog štetnog spektra sunčevog zračenja (UVA, UVB i Infra crveno – IR-A) i najprodavanija je linija za zaštitu od sunca u Nemačkoj, a posredstvom kompanije Hemofarm dostupna je i kod nas.

More, leto, odmor, sunčanje

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija