Čia semenke
Shutterstock
Čia semenke

Shutterstock

Čia semenke, Foto: Shutterstock

SEMENKE
1 kašika Čia semenki sadrže oko 177mg kalcijuma. Tri kašike dnevno su vam sasvim dovoljne jer vam donose i više kalcijuma nego šolja mleka. Osim njih, takođe seme sezama, maka, lana sadrži u sebi kalcijum. Ovo semenje možete dodati vašim omiljenim salatama ili ih umiksati u smoothie.

DA LI STE LJUBITELJ MLEČNIH PROIZVODA?

 

SARDINE

Ova vrsta ribe predstavlja jedan od najboljih izvora kalcijuma koji možete pronaći. Iako veliki broj ljudi nije naročit ljubitelj sadrina, pomešane sa paradajzom, krastavcima, festa sirom i maslinkama mogu da budu odličan obrok.

BADEMI
Od svih orašastih plodova bademi su najbogatiji kalcijumom. Šaka badema vam obezbeđuje čak 3 grama vlakana, što je sasvim dovoljno za dnevni unos. Bademi se smatraju super-hranom jer su prepuni proteina i raznih vitamina.

PASULJ
Pasulj je poznat po velikim količinama proteina i vlakana koja u sebi sadrži, ali osim toga on je dobar izvor kalcijuma. Rame uz rame sa njim su i boranija i soja. Pasulj je vrlo hranljiv i može da pomogne pri snižavanju holesterola.

Pomorandže, pijaca

Alo!/ Masanori Jošida

Foto: Alo!/ Masanori Jošida

POMORANDŽE

1 šolja sveže ceđenog soka od pomorandže obezbeđuje vam približno 72 mg kalcijuma. Osim toga ono što sigurno znate je da su pomorandže bogate vitaminom C, koji pomaže telu da apsorbuje kalcijum.

KINOA
1 šolja kinoe obezbediće vam oko 100 mg kalcijuma. Osim toga ona je bogata i kalijumom i cinkom koji su važni za ljudsko zdravlje. Kinoa je zdrava alternativa pirinču i može se služiti topla kao dodatak jelima, ili hladna u salatama.