Glavobolja Migrena
Shutterstock
Glavobolja Migrena

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Migrena je vrsta jake glavobolje koja počinje naglo. Bol u glavi je obično pulsirajuć, zahvata jednu stranu glave, ali ponekad se dešava da zahvata i obe strane. Uzrok nije poznat, ali se zna da do migrene dolazi kada se arterije koje vode u mozak stežu, a zatim prošire, što aktivira receptore za bol.

Migrena često izaziva preosetljivost na svetlo i mirise, određene namirnice poput sira, čokolade i vina mogu da stvaraju mučninu i gađenje, a njeni napadi traju nekoliko sati ili dana.

glavobolja, migrena, mozdani udar,

profimedia

Foto: profimedia

Za sve koji pate od migrene, a mnogo češće pogađa žene, evo jednog recepta za čaj koji može ublažiti bolove a pojavu novih napada ove bolesti učiniti retkom. Osim što može ublažiti pulsirajuću glavobolju, efikasan je i u suzbijanju mučnine koja se obično javlja uz migrenu.

U pitanju je čaj od đumbira i limuna koji treba da pripremite na sledeći način:

Jednu malu kašiku suvog djumbira u prahu preliti sa 2,5 dl ključale vode. Ostaviti da se malo ohladi, dodati sok od 1/2 limuna i piti dok je još uvek mlak.

glavobolja bol u glavi

Profimedia.rs

Foto: Profimedia.rs

Preporučuje se da čaj pijete svega nekoliko dana (3-4 šolje dnevno), a korisno je piti ga i u periodu kada simptomi migrene nisu izraženi da bi se sledeći napad odložio što je moguće više.

Glavobolja

Shutterstock

Foto: Shutterstock