žena, molitva, problemi, stres
shutterstock
 
žena, molitva, problemi, stres

shutterstock

Foto: shutterstock

Zbog toga je važno da prepoznate kada je vreme da nešto uradite po tom pitanju i da potražite najbolje opcije za relaksaciju vašeg tela i duha. Predlažemo vam pet stvari koje možete da uradite kako biste pomogli sebi i kako biste usmerili svoju energiju na pravi način, u pozitivnom smeru. Za svaku stavku vam je dovoljno samo pet minuta, ali svakako vremenom trajanja ovakve vrste oslobađanja stresa upravljate vi.

1. Izađite napolje

Izlaženjem iz kuće ili kancelarije, automatski menjate svoje okruženje, što može da pomogne i u promeni raspoloženja. Priroda nudi nervnom sistemu priliku da se opusti i vrati u standardno stanje. Spoljno okruženje je idealna prilika da vežbate svoja čula, što će vam pomoći pri relaksaciji. Postanite svesni onoga što vidite, čujete i osećate u tom trenutku.

UMETE LI DA SE OSLOBODITE STRESA?

 

2. Pustite omiljenu muziku

Slušanje muzike je odličan način za promenu emocionalnog stanja i za relaksaciju. Ako imate omiljenu pesmu, odmah je pustite, ili pustite neku pesmu, instrumental, izvedbu koja može da vam popravi raspoloženje.

3. Udahnite duboko nekoliko puta

Duboko disanje je jedno od najboljih i najlakših rešenja za opuštanje. Udahnite na nos, sve dok vam se potpuno pluća ne ispune vazduhom, a zatim izdišite azduh kroz usta. Ponovite to 5-7 puta.

4. Uhvatite za ruku blisku osobu

Bezbedan dodir, a naročito dodir voljene osobe može da utiče na smirenje nervnog sistema i na vaše vraćanje u standardno psihičko stanje.

stres

Foto:Pixabay/StockSnap

Foto:Pixabay/StockSnap

5. Pokrenite se

Pokreti mogu da podrazumevaju različite stvari. Od neog oblika joge, preko šetanja, baštovanstva, pa do fizičkih vežbi. Bilo šta što vas pokreće i tera da se razmrdate i budete aktivni. Upravo tako nešto vam treba kada ste pod velikim stresom i napetošću. Ispustite negativnu energiju i napunite se pozitivnom.

PROČITAJTE JOŠ: