Odmor, more, porodica, sreća, roditelji
Shutterstock, ilustracija
Odmor, more, porodica, sreća, roditelji

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Leto je vreme kada bi svima nama moglo da koristi malo manje vrućine. Ali za probiotske proizvode to nije stvar udobnosti već pitanje života i smrti. Probiotici su dobri mikroorganizmi koji moraju da stignu u stomak živi kako bi bili efikasni. Izloženost visokim temperaturama štetna je za probiotske kulture, a zavisno od broja stepeni, broj živih organizama u probioticima se može smanjiti ili u ekstremnim slučajevima potpuno eliminisati.

Sa prof. dr Aleksandrom Pavlović Marković, specijalistom gastroenterologije i načelnicom odeljenja endoskopije na Klinici za gastroenterologiju i hepatologiju KCS, razgovaramo upravo o tome.

Prof. dr Aleksandra Pavlović Marković

Promo

Prof. dr Aleksandra Pavlović Marković, specijalista gastroenterologije  

Da li onda ima smisla nositi probiotik na putovanje kad znamo da temperature u našem automobilu ili u našoj torbi za plažu mogu dostizati preko 40 stepeni?

Ovo je posebno važno leti kada, kao što ste i sami reki, temperature dostižu preko 40 stepeni. To je jedini način da budete sigurni da će probiotici u vaš stomak stići nepromenjeni i spremni da ispolje željeno dejstvo, tvrdi dr Aleksandra Pavlović Marković, profesorka gastroenterologije i hepatologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.