Voće vitamini korpa sa voćem zdravlje
Shutterstock
Urme

Profimedia

Urme, Foto: Profimedia

PROČITAJTE JOŠ:

 

Anemične osobe bi trebalo da ih jedu što više, jer su odličan izvor gvožđa, posebno se preporučuju deci u pubertetu i trudnicama. Osim toga, snižavaju holesterol i jačaju srce. Lek se pravi tako što se tokom noći urme sa semenkama potope u vodu. Ujutru se koštice sklone, a mesnati deo urme samelje u blenderu zajedno sa vodom u kojoj su prenoćile. Uzima se nekoliko puta tokom dana za jačanje srca.

Odlične su i za vid, jer sadrže lutein i zeaksantin. Oni su posebno važni za zdravlje mrežice i makule oka, zbog čega ih nazivaju "vitamini za oči". Ova dva sastojka mogu sprečiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti.

 

Zaustavljaju i dijareju, jer su bogate kalijumom. Redovnim konzumiranjem regulišu rad creva. Pomažu da se hrana brže i lakše svari, a višak što pre izbaci iz organizma. Laksativ od urmi za stimulisanje lenjih creva sprema se tako što se uveče u hladnu vodu potopi nekoliko plodova. Tokom noći puštaju sok, koji se ujutru popije na prazan stomak.

Kada se jedu u umerenoj količini, brzo zasite, tako da su dobre za mršavljenje. Ali, ako se preteruje, brzo dolazi do gojaznosti jer kilogram ovog voća sadrži gotovo 3.000 kalorija.

POMAŽE TRUDNICAMA I PORODILjAMA

Trudnice koje mesec dana pre porođaja redovno jedu urme, imaju manje bolove prilikom porođaja i manje krvare, dokazali su naučnici u istraživanje na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Jordanu. Osim toga, porodiljama pomažu da proizvedu dovoljno mleka za bebu i popravljaju raspoloženje, tako da sprečavaju postporođajnu depresiju.

Trudnica stomak

Shutterstock

Trudnica Foto: Shutterstock