doktor Borislav
shutterstock
doktor Borislav

shutterstock

Foto:screenshot

O tome koliko je važan imunitet u doba pandemije korona virusa, kako da popravimo opšte stanje organizma i koliko je u ovom procesu značaja vitamin D, još jednom je objasnio imunolog dr Borislav Kamenov.

DA LI PIJETE VITAMIN D UZ PROBIOTIK?

 

Kako ističe, na jačanju imuniteta bi trebalo da radimo svakog dana, ne samo kada smo bolesni ili kada vlada epidemija. Da bi se ojačao odbrambeni sistem organizma, neophodno je svakodnevno unositi vitamine C i D, kao i cink i selen.

"Imunitet se gradi celog života. Čak se gradi i pre rođenja za vreme boravka u utrobi majke... Ono što je za sada bitno, trebalo bi da nekoliko nedelja pre nego što se bolest desi da se podigne nivo vitamina D. Za podizanje ovog vitamina u organizmu potrebno je vreme", rekao je on.

Doktor je poručio da D vitamin može da se pije tokom cele zime i da "ne možemo da se predoziramo njime" , a preporuka je i da se kombinuje sa probioticima.

"Vitamin D treba kombinovati sa probioticima kako bi se popravila crevna flora. Treba dodavati cink i selen, folnu kiselinu. To su vrlo važni sastojci koji popravljaju stanje imunskog sistema", kaže i napominje da ih treba uzimati tokom cele zime.

"Vitamin D se ne unosi samo hranom, on se unosi preko Sunca. Kada smo u situaciji kao sada da nema sunca, mi smo u jednom velikom deficitu i moramo da ga pojačamo suplementacijom i to je spasonosno", napomenuo je i još jednom istakao da u jakom imunitetu ključnu ulogu ima crevna flora. A tu na scenu stupaju probiotici.

Probiotik

Shutterstock

Foto: Shutterstock

"Trovanje ide preko creva, sistem je strašno opterećen otrovima i to možemo da smanjimo upotrebnom probiotika. Opterećeni smo otrovima, lošom hranom, virusima i ako ne smanjimo propustljivost creva i ne popravimo sluzokožu, onda ćemo našu otpornost da dovedemo pod veliki znak pitanja. Što znači da ćemo lakše da podležemo ne samo kovidu, već svim drugim virusnim inekcijama i prehladama."

Govoreći o hrani i tome ima li prirodnih probitika ima u njoj, rekao je da ima, da postoje, kao i da to mnogi znaju. Međutim, kad neko ima problem, njemu prirodni probiotici ne pomažu.

Kaže da, na primer, kiseli kupus, fermentisana hrana koju tradicionalno jedemo imaju priobitoke koji pomažu normalnim bakterijama da prežive.

"Nas probiotici štite od virusa... i u oni sa D vitaminom oni deluju komplementarno", poručio je te dodao da treba čitati deklaracije, jer pojedini preparati mogu da budu "poprilično štetni".

PROČITAJTE JOŠ: